Istraživači u Taiwanu su otkrili način predviđanja aktivnosti hepatitis B virusa

Ulztazvuk jetrePrema šefu istraživačkog tima, istraživači u Taiwanu su otkrili način kako da prilagode tretmane za pojedinačne pacijente sa hepatitisom B predviđajući aktivnost virusa.
Ova studija koja je analizirala slučajeve infekcije sa virusom hepatitisa B (HBV) u proteklih 17 godina, otkrila je dva međustanična medijatora u imunološkom sistemu koji mogu „predvidjeti“ HBV aktivnost, izjavio je Wu Jiafeng, pedijatar pri National Taiwan University Hospital.

Kod kroničnih hepatitis B pacijenata, tim je otkrio kako postoji veća koncentracija mediatora – poznata kao interleukin 10 i interleukin 12 – koji aktiviraju HB antigen (HBeAg) ranije kod onih sa manjom koncentracijom medijatora.

Wu je objasnio da kada se utvrdi da je pacijent pozitivan na HBeAg to znači da se virus reproducira dok negativan rezultat znači da je imunološki sistem potisnuo hepatitis B virus.

Cilj hepatitis B tretmana je postizanje „HBeAg negativnog statusa“, izjavio je Wu.

Postojeći antivirusni lijekovi nisu puno učinkoviti u tretmanu pacijenata sa hepatitisom B, samo 20-30% pokaže znakove poboljšanja nakon uzimanja lijekova kroz jednu godinu, izjavio je Wu.

Međustanični medijatori bi mogli biti faktori za neučinkovitost lijekova, nadodao je.

Studija je objavljena u siječnju u žurnalu Gastroenterology.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)