Hepatitis C, dijeta i vježbanje

trcanjeU suprotnosti sa tvrdnjama u puno knjiga i na web sajtovima, ne postoji takva stvar kao što je hepatitis C dijeta ili režim vježbanja. Ali iako morate biti oprezni u vezi bilo kojeg programa koji obećava izlječenje, trebate normalno jesti i provoditi vježbe.

„Ne postoje  sigurni podaci o vježbanju ili pravilnoj prehrani kod hepatitisa C, ali uvijek savjetujem ljudima da se pridržavaju uputa,“ izjavio je dr. David Thomas, profesor medicine pri Johns Hopkins medicinskoj školi u Baltimoru. „Vježbanje može učiniti da se bolje osjećaju posebno kada je u pitanju depresija uzrokovana tretmanom. Zdravorazumska logika često vrijedi.“


Pravilna prehrana sa hepatitisom C


Što bi trebali jesti? Istu dijetu koje bi se svatko trebao pridržavati za dobro zdravlje. „Jedite dosta voća i povrća i smanjite masnoće i šećer,“ izjavio je Alan Franciscus, izvršni direktor projekta podrške za hepatitis C u San Franciscu. Ako želite probati neortodoksnu dijetu, prvo se savjetujte sa vašim doktorom. Neke osobe sa hepatitisom C kažu kako im oboljenje smanjuje apetit. Ako je to i slučaj sa vama, pokušajte jesti češće ali manje obroke.

Vježbanje sa hepatitisom C


Ako imate hepatitis C, vježbanje vas može osnažiti te također ublažiti depresiju uzrokovanu tretmanom pegiliranim interferonom, izjavio je Franciscus.

Naravno, Franciscus priznaje da ako se borite sa hepatitisom, monotono skakutanje na pokretnoj traci vam može izgledati kao zadnja stvar koju bi željeli raditi.

„Jedan od glavnih simptoma hepatitisa C je umor,“ izjavio je Franciscus. „Ljudi se osjećaju iscrpljeno i ideja kako će im vježbanje pomoći se ne čini smislena. Ali je bitno za većinu oboljelih.“

„Mislim da je vježbanje odlično za osobe sa hepatitisom C“, izjavio je Thomas za WebMD.


Alkohol i hepatitis C


Alkohol sam po sebi može štetiti jetru a posebno je opasan za osobe sa hepatitisom C. Ipak, liječnici nisu suglasni da li trebate prestati piti ili samo smanjiti količinu.

„Neki liječnici kažu kako potpuno trebate izbaciti alkohol,“ izjavio je dr. Howard J. Worman, izvanredni profesor medicine na Columbia University's College of Physicians and Surgeons u new Yorku. „Ja osobno mislim da je u nekim slučajevima dovoljno ograničiti alkohol. Ako želite popiti čašu vina uz dobru večeru ili pivo kad ste na kuglanju, mislim da je to u redu.“Ipak, naglasio je kako nitko ko ima hepatitis C ne bi smio piti redovito.

Upitajte vašeg liječnika da li smijete piti alkohol i ako da koliko.



LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)