Pogrešna primjena anestezije može dovesti do prijenosa virusa hepatitisa

anestezijaNova studija je otkrila kako se virusi hepatitisa B (HBV)  i hepatitisa C (HCV) mogu prenijeti za vrijeme primanja intravenske anestezije.
U studiji su liječnici otkrili kako je kontaminacija anestezije a ne kontaminacija endoskopije bila uzrok infekcije.

Potrebno je uložiti napore u bolju edukaciju zdravstvene zajednice u vezi važnosti striktnog pridržavanja sterilnih tehnika prilikom uporabe bilo kojeg oblika anestezije.

Otkrića studije naglašavaju činjenicu kako mnogi nivoi zdravstvene zaštite povezani sa prijenosom HBV i HCV virusa vjerojatno prođu neotkriveni.

Liječnici su istražili epidemiju akutnih HBV i HCV infekcija među pacijentima koji su primili anesteziju za vrijeme endoskopskih procedura od istog anesteziologa u dvije različite gastroenterološke klinike. Identificirali su u jednoj klinici šest slučajeva epidemije povezanih sa HCV infekcijom i šest slučajeva epidemije povezanih sa HBV infekcijom;  jedna slučaj HCV infekcije je bio identificiran u drugoj klinici.

Svi pacijenti u obje klinike koji su bili obuhvaćeni su primili propofol od toga anesteziologa koji je nepropisno koristio bočicu za jednokratnu upotrebu na više pacijenata. Višestruka upotreba igala kod pacijenata rezultirala je kontaminacijom bočica korištenih na slijedećim pacijentima te je kao rezultat vjerojatno dovela do prijenosa virusa.


Ova otkrića su konzistentna sa ostalim istragama HBV i HCV infekcija u sustavu zdravstva: puno je vjerojatnije kako je kontaminacija anestezija i ostalih intravenskih lijekova odgovorna za prenošenje HBV i HCV nego li oprema korištena u medicinskim procedurama kod pacijenata.

Liječnička studija rezultira povećanjem  prakse u vezi kontrole infekcija i korištenja dijeljenih bočica sa lijekovima za primjenu anestezije na više pacijenata posebno kod vanjskih pacijenata gdje se često dešavaju propusti kod infekcijskih kontrola koje su ograničene a endoskopske procedure se učestalo provode.

Liječnici koji dijagnosticiraju kod pacijenata akutni virusni hepatitis trebali bi prijaviti slučajeve lokalnom odjelu za zdravstvo i pažljivo razmotriti ulogu izlaganja u zdravstvenoj djelatnosti posebno među onima koji ne prijave uobičajene rizične faktore za infekciju.

Zajedno, povećanjem edukacije i  politikom ograničavanja upotrebe lijekova u bočicama na samo jednog pacijenta kod intravenske anestezije bi trebalo smanjiti rizik kod zdravstvene zaštite povezane sa prijenosom HBV i HCV.

Ova studija je objavljena u Gastroenterology, službenom žurnalu Američke Gastroenterološke udruge (AGA)

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)