Ispitivanja višeg stupnja sa Telaprevirom liječe 75% pacijenata

TelaprevirJedan od lijekova u razvoju nastavlja dokazivati svoju vrijednost kao vodeći kandidat za poboljšanje antivirusnog tretmana za hepatitis C. Vertexov telaprevir koji je trenutno u trećoj fazi kliničkog razvoja, zadnjem stupnju prije odobrenja od strane FDA. Zbog nedavnog Vertexovog objavljivanja kako telaprevir + trenutni standardni tretman značajno povećava omjer uspjeha liječenja hepatitisa C, porasla vjerojatnost da telaprevir uskoro postane javno dostupan.

Trenutno odobreni tretman za hepatitis C koji se sastoji od pegiliranog interferona i ribavirina, efikasan je kod samo 50% osoba sa najučestalijim genotipom u Americi a to je genotip 1. Sa približno 4-5 miliona Amerikanaca koji imaju rizik od uznapredovanog jetrenog oboljenja zbog kronične infekcije sa hepatitisom C, omjer uspjeha od 50% je prenizak. U vezi kombinirane terapije, stručnjaci su predvidjeli kako će pegilirani interferon i ribavirin trebati treći lijek kako bi se povećale šanse za izlječenje hepatitisa C.

Spremnost Telaprevira za tržište hepatitisa C se trenutno procjenjuje u tri faze 3 pokusa, od kojih je jedna poznata kao ADVANCE studija. Specifičnosti tri studije neznatno odstupaju jedna od druge. Tri faze ti pokusa dizajniranih za test telaprevira uključuju:

ADVANCE – U listopadu 2008 godine, Vertex je završio upis u ADVANCE, prvu fazu 3 kliničkog pokusa telaprevira. ADVANCE procjenjuje 24-tjedni režim baziran na telapreviru kod pacijenata sa hepatitisom C i genotipom 1 koji nikad prije nisu bili liječeni.

ILLUMINATE – U veljači 2009 godine, Vertex je sa kompanijom Tibotec završio upis u REALIZE. Ovaj pokus procjenjuje 24-tjedni i 48-tjedni režim baziran na telapreviru kod osoba sa hepatitisom C i genotipom 1  koji do sada nisu bili liječeni.

REALIZE – U veljači 2009 godine, Vertex je sa kompanijom Tibotec završio upis u REALIZE. Ovaj pokus procjenjje režim baziran na telapreviru kod osoba sa hepatitisom C i genotipom 1 kod kojih prethodni tretman sa pegiliranim interferonom i ribavirinom nije dao rezultata.

Za svrhu definiranja što uspješni tretman hepatitisa C ima za poslijedicu, istražitelji i kliničari koriste stalan virološki odgovor (sustained viral response - SVR) kao određivanje uspjeha. Smatra se da je SVR postignut ako hepatitis C genetski materijal nije detektabilan odmah nakon završetka tretmana i 24 tjedna nakon završetka tretmana.

U zadnjem tjednu svibnja 2010, Vertex je objavio rezultate iz ADVANCE:
  • Nakon 12 tjedana doziranja telaprevira, pegilranog interferona i  ribavirina slijedilo je još 12 tjedana samostalnog pegiliranog interferona i ribavirina, s kojim je 75% do sada ne liječenih pacijenata sa hepatitis C genotipom jedan postiglo SVR.
  • Nakon samo 8 tjedana doziranja telaprevira, pegiliranog interferona i ribavirina uslijedilo je još 16 tjedana samostalnog pegiliranog interferona i ribavirina, u kojem je 69% do sada ne liječenih pacijenata sa hepatitis C genotipom 1 postiglo SVR.
  • Nakon 48 tjedana tretmana sa trenutno odobrenim režimom pegiliranog interferona i ribavirina, 44% do sada ne liječenih pacijenata sa hepatitis C genotipom 1 je postiglo SVR. Pošto je ovo trenutno preporučena kombinacija za liječenje i vremenski okvir za liječenje hepatitisa C, ovo je bila kontrolna grupa.
Zbog toga što dodavanje telaprevira trenutnom standardnom tretmanu za hepatitis C donosi bolje rezultate u približno pola vremena, puno trenutno inficiranih osoba željno očekuje da ovaj tretman postane javno dostupan. Prema dr. Ira Jacobson šefu odjela za gastroenterologiju i hepatologiju pri Weill Cornell Medical College i istražitelju ADVANCE pokusa, „rezultati ADVANCE pokusa potvrđuju nalaze iz ranijih pokusa telaprevira i naglašavaju kako režim baziran na telapreviru može povećati omjer izlječenja od virusa i skratiti vrijeme tretmana za puno pacijenata.“

Sa takvim dobrim vijestima iz ADVANCE pokusa, Vertx je nagovijestio kako očekuje zahtjev za odobrenje od strane FDA za telaprevir u drugoj polovici 2010 godine. To znači da je dugo očekivani poboljšani tretman za hepatitis C napokon blizu.Reference:

http://www.vrtx.com/current-projects/drug-candidates/telaprevir-VX-950.html, Telaprevir (TX-950), Retrieved June 19, 2010, Vertex Pharmaceuticals, 2010.
http://www.bioworld.com/servlet/com.accumedia.web.Dispatcher?next=bioWorldHeadlines_article&forceid=54657, First Phase III Data on Vertex's Telaprevir: 75% HCV Viral Cure, Trista Morrison, Retrieved June 18, 2010, BioWorld, 2010.
http://www.hivandhepatitis.com/hep_c/news/2010/0608_2010_a.html, 75% of Treatment-naive Genotype 1 Hepatitis C Patients Achieve Sustained Response with Telaprevir Combination, Most with 24 Weeks of Therapy, Retrieved June 18, 2010, hivandhepatitis.com, June 2010.
http://www.webmd.com/hepatitis/news/20100526/hepatitis-c-drug-telaprevir-ups-cure-rate?ecd=wnl_hep_061710, Hepatitis C Drug Telaprevir Raises Cure Rate, Daniel J. DeNoon, Retrieved June 18, 2010, WebMD, LLC, 2010.
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)