FDA je odobrila brzi test na antitijela za hepatitis C virus

FDAFDA- Američka agencija za hranu i lijekove objavila je kako je odobrila prvi brzi test krvi za antitijela na hepatitis C virus (HCV) za osobe starije od 15 godina.
OraQuick HCV brzi test na antitijela se koristi za testiranje osoba koji imaju rizik od infekcije sa HCV i osoba sa znakovima ili simptomima hepatitisa. HCV se prenosi preko izlaganja inficiranoj krvi koja se na primjer može dogoditi za vrijeme intravenske upotrebe droga. Virus se također može prenijeti preko inficirane majke na njeno dijete. Hepatitis C može dovesti do upale jetre i disfunkcije te tijekom vremena do jetrenog oboljenja i raka jetre.

oraquickOraQuick je testna traka i ne zahtijeva bilo koji instrument za dijagnozu. Potrebno je približno 20 minuta za dobivanje rezultata iz testa.

„Odobrenje za OraQuick znači kako više pacijenata može brže biti obaviješteno o njihovoj HCV infekciji tako da se mogu konzultirati sa svojim liječnicima u vezi odgovarajućih zdravstvenih mjera,“ izjavio je dr. Jeffrey Shuren, direktor FDA centra za radiološke uređaje. „Brži pristup tretmanu je važan javno zdravstveni korak u kontroli ovog opasnog oboljenja“.

OraQuick nije odobren za testiranje na HCV kod opće populacije.

Prema CDC centru, približno 3.2 miliona osoba u SAD je inficirano sa kroničnim HCV a svake godine ima približno 17000 novo inficiranih osoba. Kronična HCV infekcija je vodeći razlog za transplantaciju jetre u SAD a HCV se povezuje sa približno 12000 smrtnih slučajeva svake godine. Približno 75-85% osoba koje postanu inficirane sa hepatitisom C razvije kroničnu infekciju.
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)