Bolnica za ratne veterane je možda inficirala 1800 osoba sa HIV ili hepatitisom

veteranSkoro 1800 veterana je u rizičnoj skupini za dobivanje hepatitisa B, C i HIV nakon podvrgavanja stomatološkim zahvatima pri bolnici za ratne veterane u Missouri. Prema izvješću CNN-a, VA Medical Center u St. Louis je poslao 1812 pisma veteranima obavještavajući ih o situaciji i požurujući ih na testiranje.

KSDK
, podružnica CNN je izvijestila kako se stomatološko osoblje navodno nije pridržavalo propisanog protokola čišćenja i sterilizacije što je rezultiralo potencijalnom kontaminacijom stomatoloških instrumenata.

Izgleda kako je sporno bilo ručno pranje stomatoloških instrumenata sa sapunom prije njihovog stavljanja u sterilizator. Iako ovo na prvi pogled može izgledati ispravno, stručnjaci u tom području navode kako je ručno pranje doprinijelo kontaminaciji.

Steve Streed, član udruge „Association for Professionals in Infection Control“ sugerirao je u komentaru objavljenom na CNN kako pod normalnim okolnostima, upotrjebljeni stomatološki instrumenti bi trebali biti stavljeni u uređaj za pranje koji razgrađuje biološke ostatke. Nakon ove procedure, oprani instrumenti se stavljaju u sterilizator koji uništi mikrobe.


Prema Streedu, problem je u tome da jednostavno ručno pranje sa sapunom i vodom neće pouzdano odstraniti sa instrumenata biološke ostatke. Činjenica kako proces sterilizacije odstranjuje mikrobe ali ne i ostatke, lako je shvatljivo kako stomatološki instrumenti koji sadrže biološke ostatke od prethodnog pacijenta se mogu prenijeti na slijedećeg pacijenta.

Šef osoblja dr. Gina Michael izjavila je za KSDK kako su neki stomatološki tehničari prekršili protokol u bolnici ručnim pranjem instrumenata. Događaji su počeli u veljači prošle godine i potrajali su sve do ožujka ove godine, sveukupno 13 mjeseci.

Dr. Michael je izjavila za KSDK u Missouri kako su stomatološki tehničari u bolnici mislili kako ispravno postupaju tako što su prali osjetljive instrumente u sudoperu sa jakim sapunom.

Prošlog mjeseca Bolnica Palomar u San Diego je poslala 3400 ovjerenih pisama pacijentima koji su bili na kolonoskopiji te ostalima koji su bili podvrgnuti sličnim procedurama informirajući ih o potencijalnim infekcijama od višekratno upotrebljavane opreme.

„Ovo je jednostavno neprihvatljivo,“ izjavio je Russ Carnahan. „Niti jedan veteran koji je služio domovini i riskirao život za ovu veliku naciju ne bi se trebao brinuti o vlastitoj sigurnosti kada dobiva potrebnu zdravstvenu zaštitu u bolnici za ratne veterane" te je zatražio je istragu o incidentu i poslao pismo predsjedniku Obami.

„Mogu samo zamisliti užas i ljutnju koju veterani osjećaju nakon primitka pisma. Imaju potpuno pravo biti ljuti. I ja sam.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)