Hepatitis priče

Will Green se inficirao hepatitisom kao dijete ali nije imao službenu dijagnozu sve dok nije napunio 30 godina.

Svaka dvadeseta osoba dođe u nekom trenutku u kontakt sa virusom hepatitisa ali na sreću samo se kod malog dijela razvije u kronično oboljenje. Ipak, milijuni ljudi boluju od kroničnog oblika hepatitisa.

Različiti oblici hepatitisa su označeni slovima A, B, C, D i E a svaki ima različit tijek i ishod oboljenja. U današnjem segmentu glasa pacijenta možemo čuti izjave pacijenata, šest muškaraca i žena koji žive bilo sa hepatitisom B ili C koji uzrokuju kronični hepatitis.

Gail Brown, stara 57 godina vjeruje kako se inficirala kada je aktivno koristila intravenske narkotike. Tek se sa 39 godina uozbiljila kada je shvatila koliku je štetu hepatitis uradio njenoj jetri.

„Podli dio oboljenja je to da nemate simptome sve dok vaša jetra ne postane ozbiljno oštećena,“ izjavila je. Gospođi Brown je trebalo pet godina da dobije transplantiranu jetru. Ti i godine antivirusnog tretmana su joj pomogli da suzbije učinke virusa.

Arline Loh. stara 61 godinu, imigrantica iz Azije se inficirala virusom hepatitisa B od svoje majke prilikom rođenja. Ipak, nije se testirala sve do svoje 39 godine nakon što je već prenijela virus na svoje troje djece. Gospođa Loj he vanjski volonter za Cornell Medical Center u New Yorku te radina edukaciji ostalih o važnosti  testiranja i cijepljenja protiv hepatitisa B.

„Azijci ne vole pričati o oboljenju zbog stigme,“ izjavila je ona. „Oni se boje da bi mogli ako bilo kome kažu o svom oboljenju izgubiti sve prijatelje.“  The American Liver Foundation procjenjuje kako kronični hepatitis B ima učinka na svakog desetog Azijskog-Amerikanca iako se virus može prenijeti na bilo koga preko transfuzije krvi ili seksualnim odnosima.

U koliko želite čuti više, poslušajte priče o hepatitisu.






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)