Četvrtina pacijenata na dijalizi dobije hepatitis C

dijalizaZbog toga što još uvijek ne postoji cjepivo protiv hepatitisa C, među pacijentima na dijalizi postoji najveći rizik od infekcije hepatitisom C. National Institute of Virology (NIV) je izjavio kako najmanje 25% pacijenata koji su na dijalizi bude inficirano sa hepatitisom C.

Učestalost infekcije je visoka u svim bolnicama diljem Pune. „Mi stvarno vidimo visoke omjere infekcija,“ izjavio je Dr V. Lobo, nefrolog u KEM Hospital. Izjavio je kako se HCV infekcije preko dijalize mogu spriječiti striktnim pridržavanjem mjera za kontrolu infekcija.

Hepatitis C je jetreno oboljenje uzrokovano virusom a širi se kontaktom sa krvlju inficirane osobe.

Pacijenti na hemodijalizi su izvrgnuti visokom riziku od infekcije zbog toga što proces hemodijalize zahtijeva pristup krvnim žilama kroz duži period, izjavio je dr NC Ambekar, nefrolog u Poona bolnici koja također ima jedinicu za dijalizu.

Izjavio je kako je omjer infekcije sa hepatitisom C u prosjeku 30% među pacijentima na dijalizi u privatnim bolnicama, dodajući kako nemaju sve bolnice uređaje za dijalizu tako da manje bolnice šalju pacijente u veće bolnice što bi također moglo biti objašnjenje visokog omjera infekcije.

Ipak, cijepljenje sa cjepivom za hepatitis B je smanjilo omjer infekcije među pacijentima na dijalizi. Dr. SM Ambike, nefrolog u Jehangir bolnici je izjavio kako je transplantacija bubrega dobra opcija ali i da postoji manjak donatora. Naglasio je kako od 80 pacijenata koji reovito dolaze na dijalizu, približno 56 ima HCV.

U okruženju gdje više pacijenata istovremeno prima dijalizu, postoji više prigoda za prijenos infektivnih agenata sa osobe na osobu, direktno ili indirektno prko kontaminiranih uređaja, opreme i zaliha, površine okoline ili ruku osoblja, izjavila je tajnica za društvenu kontrolu infekcije bolnica dr. Nita Munshi.

Svakoj bolnici je dat komplet uputa za sterilizaciju uređaja za dijalizu a neki ne koriste isti uređaj ako je pacijent pozitivan na testu za hepatitis C.

Pacijenti na hemodijalizi trebaju učestalu hospitalizaciju i operacije što povećava rizik od infekcije. Munchi je izjavila kako medicinske upute zahtijevaju striktno testiranje i praćenje pacijenata na dijalizi zbog infekcije sa hepatitisom C kako na početku tretmana tako i nakon svakih daljnjih šest mjeseci.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)