Health Canada* upozorava na izbjegavanje kombiniranja Telbivudina (lijeka za hepatitis B) i interferona

 Health Canada       Telbivudine - Sebivo

Health Canada upozorava odrasle osobe koji koriste antivirusni lijek Telbivudine, a koji se prodaje pod imenom "Sebvivo" da ga ne uzimaju u kombinaciji s interferonom jer može prouzročiti malaksalost ili osjećaj vrućine u udovima.

U upozorenju izdanog od Health Canada i Sebvivo proizvođača Novartisa, kazano je da miješanje ova dva lijeka može dovesti do periferne neuropatije koja se odražava kao slabost, utrnuće, žmarci i/ili osjećaj vrućine u rukama i nogama.

Sebvivo se koristi za liječenje odraslih osoba s kroničnim hepatitisom B.

Kompanija je izjavila da je u malom kliničkom pokusu u kojem je testirano korištenje Sebviva i interferona Pegasys, približno 10% pacijenata imalo ozbiljnu perifernu neuropatiju. U izjavi se navodi da je bila privremeno onesposobljavajuća i da je uobičajeno počela tri mjeseca nakon početka tretmana.

Novartis je izjavio da je nepoznato da li utrnuće prestaje nakon prestanka tretmana ili se može pojaviti i s drugim interferonskim proizvodima, a ne samo s Pegasysom.

Periferna neuropatija je uobičajena nepovoljna reakcija na Pegasys koja se javlja u približno 1-5%, a primijećena je u manje od 0.3% pacijenata koji koriste samo Telbivudine.
 

*državni zdravstveni odjel Kanade


Izvor www.natap.org

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)