Telaprevir - novi HCV lijek u ispitivanju postigao pozitivne rezultate

VertexKada proizvođač lijekova poveća šanse da će njegova ključna studija postići pozitivne rezultate, tržišta u pravilu reagiraju pozitivno. Ali kada postoji mogućnost da studija dovede do toga da milijardu dolara vrijedan senzacionalni lijek možda dospije na tržište godinu dana prije roka, a šanse za to porastu, dionice te kompanije doživljavaju veliki porast. To je slučaj s Vertex Pharmaceuticals u proteklih nekoliko dana.

U ponedjeljak, Vertex je objavio kratak pregled podataka iz pokusnog testiranja njegovog anti-hepatitis C sastojka, telaprevira koji pokazuje da je lijek učinkovit kod pacijenata kod kojih prethodne terapije nisu imale učinka. To je definitivno velika stvar zbog toga što se telaprevir trenutno testira u drugoj kliničkoj  fazi studije nazvanoj "PROVE-3" kod pacijenata koji nisu imali pozitivan odgovor na prethodne tretmane.

U upravo objavljenim rezultatima studije iz druge faze pokusa, kod 26 od 32 hepatitis C pacijenata (81%) liječenih s Vertexovim telaprevirom pojavio se brzi virološki odgovor (rapid virologic response - RVR), inače poznatiji po tome što nakon četiri tjedna tretmana nema nikakvih naznaka prisustva hepatitisa C. Jednako tako važno je, da iako je broj pacijenata koje se proglasi izliječenim od hepatitisa C uvijek niži od RVR omjera, RVR omjer odličan je za prognozu odnosno predskazatelj tko će biti izliječen.

Telaprevir kompasnia Vertex i partnera Johnson & Johnson-a (NYSE: JNJ) već ranije je postigao ovu vrstu efikasnosti u manjim studijama, ali ovo su neke od prvih studija za lijek primijenjen kod pacijenata koji nisu reagirali na interferone, koji danas predstavljaju zlatni standard za liječenje HCV. Svaki je lijek predodređen da bude uspješan ukoliko se pokaže učinkovitim kod otprilike 50% onih pacijenata koji  interferonskim terapijama nisu uspjeli izlučiti virus hepatitisa C.
Kao što je ranije rečeno, ako telaprevir postigne čak i 30% uspješnosti izliječenja (produljeni virološki odgovor) u PROVE-3 studiji (i ako je PROVE-3 RVR omjer blizu 80% kao što je prezentirano ovaj tjedan) tad ne bi bilo iznenađenje da FDA odobri telaprevir za marketing  kod nekih grupa pacijenata tek na bazi podataka 2. faze PROVE-3. Ovo bi se moglo dogoditi jer trenutne terapije kao što su Rocheov Pegasys i Schering-Ploughov (NYSE: SGP) Peg-Intron imaju tek 16% i 14% kod pokusnih skupina pacijenata.

O Vertexu je bilo negativnih konotacija zadnjih dana povodom razočaranih  investitora i upitne  budućnosti telaprevira. Prvi PROVE-3 privremeni podaci očekuju se u svibnju ove godine, pa
neće trebati dugo čekati da s eponovo  vide  uspješni rezultati poput ovih u PROVE-3 studiji će proći dosta vremena prije nego vidimo pobnavljanje ovako uspješnih rezultata u PROVE-3 studiji.

Izvješće će biti predstavljeno na EASL-u u travnju.


Izvor www.natap.org

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)