HCV povezan sa povećanim rizikom od karcinoma bubrega

Karcinom bubregaPrema retrospektivnom ispitivanju velike baze podataka, infekcija hepatitisom C može udvostručiti rizik od karcinoma bubrega.

„Istraživači su pronašli 17 slučajeva karcinoma bubrega između 3,057 HCV pozitivnih pacijenata, što je prikazano u omjerima od 0.6 na 100“, saopćio  je dr. Stuart Gordon iz Henry Ford Hospital u Detroitu na konferenciji AASLD.

Kao kontrast, 117 slučajeva karcinoma bubrega je identificirano kod 64,000 neinficiranih pojedinaca, omjer od 0.3 na 100.

„HCV infekcija povećava rizik od non-Hodgkinsovog limfoma i ostalih hematopoetskih malignosti. Kronični HCV je također povezan sa različitim bubrežnim poremećajima i kroničnim oboljenjima bubrega“, izjavio je dr. Gordon.

Točke djelovanja

  • Objasniti zainteresiranim pacijentima da ova studija sugerira kako HCV infekcija može biti povezana sa karcinomom bubrežnih stanica
  • Zabilježiti kako su ovi nalazi bazirani na pregledu medicinskih podataka i ne dokazuju da HCV infekcija uzrokuje karcinom bubrega
  • Zabilježiti da je ova studija objavljena kao sažetak i prezentirana kao poster na konferenciji. Ove podatke i zaključke treba razmatrati kao preliminarne sve dok se ne objave u stručnom žurnalu.

Anegdotske primjedbe i nekolicina prijavljenih slučajeva su potaknula zanimanje za moguću povezanost između HCV i karcinoma bubrega. Zanimanje za povezanost je naraslo nakon što su dr. Gordon i njegove kolege pregledali podatke o 177 uzastopnih pacijenata sa bubrežnim karcinomom i pronašli kako su 33 bila HCV pozitivna.

„Ovi nalazi su vodili u 4.3% prevalencije u usporedbi sa 1.6% prevalencije HCV infekcije u općoj populaciji“, izjavio je dr. Gordon

„Do interesa za istraživanje je došlo sasvim slučajno“, izjavio je dr. Gordon. „Počeo sam viđati brojne mlade ljude, osobito sa hepatitisom C, kojima je predočeno kako imaju primarni karcinom bubrežnih stanica. Nakon mojeg trećeg ili četvrtog slučaja, pomislio sam kako možda postoji povezanost. Nisam bio svjestan prethodno opisane povezanosti između ovo dvoje subjekata.“

Korištenjem administrativne baze podataka za veliki integrirani zdravstveni sistem, istražitelji su usporedili omjer karcinoma bubrežnih stanica kod HCV inficiranih i ne-inficiranih pojedinaca od 1997 do 2008. Omjeri hepatocelularnog karcinoma, karcinoma dojke, kolorektalnog karcinoma i karcinoma prostate su poslužili kao kontrole.

Analiza je obuhvatila 67,063 pacijenata, od kojih je 4.6% (3,057) bilo HCV pozitivno.

Razlike u omjerima karcinoma bubrežnih stanica između inficiranih i ne inficiranih pojedinaca prevedene su u neprilagođen omjer odnosa od 1.42 za HCV pozitivne pacijente.

Prilagodbe starosti, spolu, rasi i bubrežnim oboljenjima su neznatno smanjile omjer odnosa na 1.40  (95% CI 1.009 to 1.676, P<0.05).

Kaplan-Meier krivulje su potvrdile statističko značajni povećani rizik od karcinoma bubrežnih stanica kod HCV pozitivnih pacijenata (P=0.002).

HCV pozitivni pacijenti su bili značajno mlađi kada im je dijagnosticiran karcinom bubrežnih stanica nego li ne inficirani pojedinci (54 naprema 63, P<0.01). Drugačije, pacijenti sa karcinomom nisu značajnije odstupali, osim po HCV statusu.
Veća starost (>64), Afro-Američka rasa kao i kronično oboljenje su također povećali rizik od karcinoma bubrežnih stanica (P<0.05 to P<0.001). Žene su imale manji rizik, nego muškarci (P<0.001).

Prema očekivanju, HCV znatno povećava rizik od hepatocelularnog karcinoma (OR 5.108, P<0.001 nasuprot neinficiranim), izjavio je dr. Gordon. Omjer kolorektalnog karcinoma, karcinoma dojke i prostate je bio sličan između inficiranih i neinficiranih pojedinaca.

Potrebne su veće studije kako bi se potvrdili ovi nalazi i istražio potencijalni mehanizam onkogeneze, izjavio je dr. Gordon.




Izvor: www.natap.org
Primarni izvor: Hepatology
Referenca: "Hepatitis C as a risk factor for renal cell carcinoma" Hepatology 2008; 48(4): 781A. Sažetak 1062.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)