Intravenski silibinin za liječenje nonrespondera na terapiju peginterferonom/ribavirinom kroničnog hepatitisa C

AASLDPozadina istraživanja: slučajno smo primjetili kako je intravenozni silibinin (SIL) imao antivirusna svojstva kod pacijenata sa kroničnim hepatitisom C, potvrđujući in vitro otkrića kako SIL spriječava virusnu replikaciju. Cilj ovog istraživanja je bio analiza adekvatnog doziranja i procjena sigurnosti.

Metode: uključeno je 20 nonrespondera (17 muškaraca, 3 žene; starost: 52.7±12.8 godina, 17 genotip 1; 2=1; 4=2; F3/4: n=7, F1/2: n=10; nije raspoloživo:3) u kombiniranoj terapiji pune doze peginterferona/ribavirina (PR). Nonresponderi su definirani kao manje od a>2log pada količine virusa nakon 12 tjedana pune doze terapije PR i/ili ne postizanje kraja odgovora na tretman. Pacijenti su prvo primili dnevno 5, 10 ili 15 mg/kg SIL (Rottapharm-Madaus, Koln, Germany) infuzijom kroz 4 sata u 14 uzastopnih dana.  Osmog dana je počeo tretman sa 180μg/tt PegINF-2a i 1-1.2 g/d ribavirina. Nakon 14 dana, pacijenti su dobili 289 mg silymarina (Rottapharm-Madaus, Koln) tri puta dnevno po osobi. Količina virusa je određivana dnevno prije infuzije TaqMan PCR analizom sa granicom detekcije 15 IU/mL.

Rezultati:

Nakon 7 dana monoterapije silibininom doza od 5mg/kg je bila marginalno efilasna (n=3, pad loga od 0.55±0.5) u odnosu na  10 mg/kg (n=3, pad loga od 1.41±0.59), 15 mg/kg (n=5, pad loga od 2.11±1.15) i doza od 20 mg/dnevno (n=9, 3.02±1.01) koja je dovela do značajnog smanjenja količine virusa (p<0.001).

Nakon jednog tjedna kombinirane terapije silibininom i PR-om, količina virusa se dodatno smanjila (pad loga: 5 mg/kg: 1.63±0.78; 10 mg/kg: 4.16±1.28; 15 mg/kg 3.69±1.29; 20 mg/kg 4.8± 0.89; svi p<0.0001 nasuprot polaznim vrijednostima).

2 od 5 pacijenata u grupi od 15 mg/kg i 4 od 9 pacijenata u grupi od 20 mg/kg su imali HCV-RNA<15 IU/mL u petnaestom danu. Nadalje, 4 su imala HCV-RNA < 50 IU/mL. 7 od ovih pacijenata je imalo rapidni virološki odgovor (peti tjedan = nakon četiri tjedna kombinirane terapije PR), a osam (57%) je imalo HCV-RNA<15 IU/mL u trinaestom tjednu, te je jedan pacijent imao relaps u devetom tjednu.

HCV-RNA se povećala kod svih pacijenata sa HCV-RNA > 50 IU/mL na kraju perioda infuzije. HCV-RNA je postala nedetektabilna kod trojice nakon drugog ciklusa SIL infuzije davanog nakon trinaestog tjedna. Svi responderi su još na PR terapiji. Tretman SIL-om je bio dobro podnošen.

Zaključak: Intravenozni SIL je snažni antivirusni agent i može biti opcija  za liječenje PR nonrespondera.

  • Ova studija je podržana od strane Roche Austria i Rottapharm Madaus (Monza, Italy)
  • P.Ferenci je član svjetskog savjetodavnog tijela Roche (Basel), dobija istraživačka sredstva od Roche, ravnatelj je istraživača studija financiranih od strane Roche, Vertex, Tibotec, Novartis/HGS te je član Roche PR
  • Ostali autori nisu u sukobu interesa u svezi ovoga izvješća

virusna kinetika intravenskog silibinina

Antivirusna efikasnost Silibinina
Spriječava in vitro HCV replikaciju (Genotip 1a, 1b i 2) IC50: 4-20µM)
Mehanizam nepoznat

studijski protokol intravenskog silibinina

Pacijenti

  • 22 nonrespondera (Pagasys/RBV 9, Albiferon/RBV:1;Pegintron/RBV 4* 15 muškaraca, 7 žena; starost 52.7±12.8 godina, HCV genotip 1:n=19;4:n=3
  • stupanj fibroze: (F3/4: n=9, F1/2:n=11; nije raspoloživo:2)
  • pad loga količine virusa (12 tjedan prije terapije sa punom dozom INF/RBV)
>2: 1
1-2: 2
<1: 15
nepoznato: 4*
*svi HCV-RNA pozitivni, 24 tjedan
*neki pacijenti su imali 2 tretmana

rezultat intravenskog silibinina


22 pacijenta su dostigla 13-ti tjedan,
svi HCV-RNA negativni pacijenti u 13-om tjednu su još na tretmanu


„Tretman spašavanja“ za pacijente koji nemaju odgovor na standardni tretman

Tekući protokol

  • Tekući protokol
  • 5 pacijenata HCV-RNA pozitivni nakon24 tjedna terapije sa peginterferonom alfa 2a i ribavirinom baziranim na težini
  • 3 muškarca, 2 žene, genotip 1:4
  • 4 do sada ne liječena pacijenta, 1 relapser na dvije prethodne terapije (24 i 48 tjedana)
  • 14 dana 20mg/kg/d intrevenski silibinin
  • svih 5 pacijenata su postali HCV-RNA negativni i još su uvijek na terapiji pegiliranim interferonom/ribavirinom



Sigurnost

  • Bol u abdomenu: 2, prestanak bez terapije
  • osjećaj topline nakon prve infuzije (svi pacijenti u grupama od 15 i 20 mg): prestanak unutar 30 minuta nakon početka infuzije
  • bez promjena u HB, neutrofilima i trombocitima kod monoterapije
  • bez promjena u kreatininu


Zaključak

  • Kod kroničnog hepatitisa C intravenski silibinin je snažan faktor u liječenju nonrespondera na standardno liječenje

silibinin

Otvorena pitanja

  • Dužina primjene silibinina (cilj-nedetektabilna HCV-RNA)
  • Ponovljena primjena kod pacijenata sa ponovnom aktivacijom HCV
  • Trajanje peg-inf/rbv kod aacijenata kada HCV-RNA postane nedetektabilna
  • Načini djelovanja


Originalni izvještaj: Jules Levin, ASSLD

Izvor: www.natap.org

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)