Prijenos hepatitisa C nije smanjena carskim rezom

Carski rezPrema novim otkrićima National Maternity Hospital u Dublinu i University College Dublin, planiranje carskog reza ne pomaže u smanjivanju šansi da trudnica s hepatitisom C (HCV) prenese infekciju na nerođeno dijete.

Hepatitis C je danas u zapadnom svijetu najčešći uzrok kronične virusne infekcije. On utječe na približno 170 miliona ljudi širom svijeta. To je virusna infekcija jetre koja se uglavnom prenosi kroz kontakt s kontaminiranom krvi, ili krvnim proizvodima.

Omjer infekcije dojenčadi je također povezan sa brojem majki inficiranih virusnom infekcijom, i rizičnim faktorima povezanim s prijenosom infekcije na njihovo nerođeno dijete u utrobi.

Rezultati nove petogodišnje studije od 559 parova majka-dijete u Irskoj, koja je jedna od najvećih studija te vrste a objavljena u „American Journal of Obstetrics & Gynaecology“ pokazuje kako vaginalni porod (4.2%) i planirani carski rez (3%) među majkama inficiranim  hepatitisom C pokazuju skoro jednaki omjer prijenosa hepatitisa C s majke na dijete.

„Način poroda sam po sebi nije pokazao kako ima značajniji utjecaj na prijenos hepatitisa C a majke na dijete“, izjavio je profesor Fionnuala McAuliffe, jedan od autora izvješća iz National Maternity Hospital u Dublinu i Medical Science - University College Dublin.

„Glavni rizični faktor povezan sa vertikalnim prijenosom hepatitisa C bilo je prisustvo detektabilnog hepatitis C virusa u majčinom krvotoku, uvjet kada virus ulazi u krvotok i zbog toga ima pristup cijelom tijelu.“

„Majke koje su imale detektabilni hepatitis C virus su imale značajno veći omjer prijenosa (7.1%) na njihovu dojenčad, u usporedbi sa omjerom prijenosa (0%) onih kod kojih je hepatitis C virus bio nedetektabilan za vrijeme trudnoće,“ objasnio je profesor McAuliffe.

Prema ovim novim otkrićima, ako je hepatitis C virus nedetektabilan prije poroda usprkos tome što je majka pozitivna na antitijela, pacijent može biti siguran da je rizik od vertikalnog prijenosa na njihovo dijete minimalan, a ovo je značajno postignuće u savjetovanju pacijenata.“

Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)