Godinu dana kasnije, posljedice epidemije hepatitisa

EndoskopijaGodinu dana nakon što je okrug južne Nevade primjetio sumnjive grupacije slučajeva akutnog hepatitisa C, odrazi ove krize, uključujući kriminalističku istragu liječnika koji je u centru događanja, dolaze u fokus.

Epidemija je dovela do velikog straha od infektivnih oboljenja. Zdravstveni djelatnici procjenjuju kako je 110 pacijenata endoskopskog centra u Las Vegasu bilo inficirano sa hepatitisom C a 50,000 njih j potaknuto na testiranja na infektivna oboljenja zbog toga što je kliničko osoblje više puta koristilo igle i bočice namjenjene za jednokratnu upotrebu.

Dipak DesaiIzvor blizak Metro Police istrazi izjavio je za Sun kako dokazi pokazuju da je dr. Dipak Desai, vlasnik klinike koja je prouzročila epidemiju bio odgovoran za sve faktore koji su prouzročili epidemiju. Desai, bivši predsjednik Nevada Board of Medical Examiners, kontrolirao je izvođenje procedura, potrebno vrijeme, ophođenje osoblja sa pacijentima i da li osoblje višestruko koristi zalihe namijenjene za jednokratnu upotrebu, izjavio je izvor.
Svi ovi faktori su bili isključivo pod njegovom kontrolom“, izjavio je izvor.
Ako se ovo pokaže točnim, prema državnom zakonu Desai se može smatrati kriminalno odgovornim za epidemiju. Mogu slijedit optužbe za kriminalno zanemarivanje što je prijestup kažnjiv od jedne do pet godina zatvora za svaku optužbu.
Desaijev odvjetnik je odbio komentirat.
Desaia također čeka popis civilnih tužbi, istrage o mogućem prijevarama naplete i moguća kazna medicinskog odbora. Odlukom suda naložen mu je prestanak rada u medicinskoj praksi. Ostali liječnici i osoblje prakse je također pod istragom.
Epidemija hepatitisa C potaknula je nacionalnu važnost prevencije infektivnih oboljenja u ne-bolničkim zdravstvenim centrima. Veliki dio bijesa prema Desaiu je potaknut pretpostavkom kako je bilo rijetkost, čak i nečuveno za klinike da prakticiraju takav oblik nesigurnog davanja injekcija. Puno liječnika je ustvrdilo kako se čak u zemljama trećeg svijeta igle ne koriste ponovno. Ispalo je da je ono što se dogodilo u endoskopskom centru dovoljno glasno odjeknulo u SAD da bi se alarmirala javnost.
U prošlom desetljeću se dogodile 33 identificirane epidemije hepatitisa B i hepatitisa C u vanbolničkim okruženjima kao što je endoskopski centar, izjavio je reporter.
Epidemije koje su detaljno opisane od strane CDC su bile često prouzročene ponovnim korištenjem igala koje kontaminiraju lijekove te u domovima za njegu dijeljenjem dijabetskih uređaja za mjerenje šećera u krvi. Epidemija u Las Vegasu je bila najveća i dovela je u rizik najviše ljudi.
Nicola Thompson, epidemiolog iz CDC centra i vodeći autor studije izjavio je kako je uvijek šokantno kada davatelji zdravstvenih usluga ne uspiju zaštititi javnost ali je epidemija u Las Vegasu posebno vrijedna spomena zbog svoje veličine. Ona je izjavila kako je zajednička stvar svih epidemija to da se dešavaju u vanbolničkim okruženjima, što postavlja pitanje dali je licenciranje i regulacija ovih ustanova adekvatna.
Kao rezultat ovih epidemija, Nevada će biti prva država nacionalnog napora u obrazovanju pacijenata i davatelja medicinskih usluga o sigurnosnim standardima davanja injekcija. Inicijativa će službeno biti objavljena u veljači.


Originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)