Anadysov lijek za hepatitis C brzo djelovanje protiv virusa – smanjenje 2.5log u 72 sata

AnadsysRani pregled podataka iz Anadys Pharmaceuticals daje naslutiti kako kompanija ima obećavajući novi lijek koji djeluje protiv hepatitisa C. Objavljeni su rezultati prvih osam pacijenata sa kroničnom upalom jetre koji pokazuju kako lijek ima snažnije antivirusno djelovanje u prva tri dana tretmana nego li što je viđeno kod ostalih lijekova u svojoj skupini sa minimalnim nuspojavama.

Kompanija je otkrila kako je njezin eksperimentalni lijek bio u mogućnosti očistiti 99% virusa iz krvi (poznatije kao 2.5 logaritamsko smanjenje) unutar 72 sata pri najmanjoj dozi testiranoj u Fazi 1 kliničkog pokusa, izjavio je generalni direktor Steve Worland. Kompanija se nada kako će moći prezentirati pune podatke na EASL u Kopenhagenu u travnju 2009 godine.

Ova vijest će barem omogućiti Worlandu nove teme za razgovor idućeg tjedna kada se sastaje sa grupom ulagača na JP Morgan Healthcare Conference u San Francisku. Worland će ih pokušati ohrabriti kako kompaniji novi lijek bolje izgleda u ranoj fazi razvoja nego li ostali u toj skupini iz Gileada i Pfizera. Lijekovi u ovoj skupini non-nukleozid inhibitora polimeraze imaju za cilj napredovanja u trci poboljšanja tretmana za pacijente sa hepatitisom C, iza skupine lijekova inhibitora proteaze.

Većina pažnje istraživača je sada fokusirana na različite skupine inhibitora proteaze kao oni iz Pharmaceuticals i Schering-Plough te također kao i nukleozidni inhibitori polimeraze iz Pharmasset i Roche. Pošto je infekcija hepatitisom C kronična infekcija kao i HIV, puno znanstvenika vjeruje kako je koktel terapija sa različitim mehanizmima ubijanja virusa najbolji način kontroliranja virusa.

„Na ovaj način možete napasti virus sa više strana,“ izjavio je Worland.

Anadys je na 48 volontera pokazao kako je lijek siguran i to u različitim dozama još u studenom. Ali naravno, još predstoji daleki put razvoja. Plan kompanije je napredak u srednji stadij kliničkog pokusa koji će se provoditi u kombinaciji pegiliranog interferona alfa i ribavirina što je standardni antivirusni tretman. Anadys bi mogao uključiti do 100 pacijenata u ovaj pokus i dizajnirati ga kako bi analizirao efikasnost od 24 do 48 tjedana iako protokol još nije dovršen, izjavio je Worland. Kompanija također radi dugoročnu studiju toksičnosti kod životinja i povećanje proizvodnje.



Izvor www.natap.org, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)