Gilead je objavio jake podatke o oralnom tretmanu za hepatitis C

HCVGilead Sciences je objavio pozitivne rezultate iz prve serije treće faze pokusa o lijeku za hepatitis C, sofosbuvir, ključnoj komponenti njihovog plana za razvoj oralnog režima za ovo oboljenje.

POSITRON studija je istraživala kombinaciju nukleotidnog inhibitora polimeraze sofosbuvira (prijašnji naziva GS-7977) sa ribavirinom kroz 12 tjedana kod pacijenata koji nisu bili pogodni za terapiju na bazi interferona alfa.

Prema glavnom znanstvenom službeniku kompanije Norbert Bischofbergeru, Gileadov režim je postigao stalni virološki odgovor (SVR) kod 78% sudionika koji su uzimali lijek dovodeći kompaniju u položaj da napreduje sa regulatornim zahtjevom 2013 godine.

Pokus je uključio pacijente sa najčešćim oblikom hepatitis C virusa, genotipom 1 kao i manje učestalim genotipovima 2 i 3 koji čine približno trećinu slučajeva u svijetu.

Dvije dodatne studije kod pacijenata sa genotipovima 2 i 3 su u tijelu a rezultati se očekuju u prvom kvartalu 2013 godine, dok je četvrta studija sa genotipom 1 koja istražuje sofosbuvir sa ribavirinom i pegiliranim intrferonom alfa također u toku.

Gilead se nalazi među onim kompanijama koje se utrkuju u razvoju oralnih alternativa interferonskoj terapiji za hepatitis C i i nukleotidnih inhibitora polimeraze kao što su sofosbuvir za koje se govori da su slijedeća velika klasa u toj kategoriji.

Ostali oralni aktivni lijekovi pogotovo inhibitori proteaze koje predstavljaju Johnson & Johnson/Vertex/Mitsubishi Tanabe Incivek/Incivo (telaprevir) i Merck & Co Victrelis (boceprevir) su već raspoloživi te su počeli donositi dobit iz kombinirane upotrebe sa interferonom.

Kombinirana terapija zasnovana na inhibitorima proteaze sa pegiliranim interferonom alfa i ribavirinom postižu stalan virološki odgovor kod 50-80% pacijenata u zavisnosti od vrste hepatitis C virusa, ali dodavanje inhibitora proteaze još više povećava omjer odgovora.

Sada je cilj zamijeniti interferon sa ostalim oralnim lijekovima koji održavaju ili poboljšavaju nivo efikasnosti istovremeno izbjegavajući nuspojave povezane sa interferonskom terapijom.

Bristol-Myers Squibb je ranije ove godine bio prisiljen zaustaviti razvoj svojeg sastojka BMS-986094 zbog sigurnosnih razloga što je povećalo Gileadovo vodstvo u utrci za lijek na tržištu.

Ostale kompanije koje razvijaju lijekove uključuju Abbott Laboratories čiji je lijek ABT-333 pokazao obećavajuće rezultate u trećoj fazi pokusa.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)