FDA je podržala Dynavaxovu efikasnost cjepiva za hepatitis B ali ne i sigurnost

HBVOdbor Američke Agencije za Hranu i Lijekove FDA je jednoglasno glasao za preporuku o efikasnosti Dynavaxovog cjepiva za hepatitis B (Heplisav), ali je izrazio zabrinutost o njegovoj sigurnosi tražeći više podataka iz studija na široj populaciji.

Mišljenja vanjskih stručnih članova odbora je bilo bazirano na podacima podnesenim od strane Dynavaxa koji su uspoređivali sigurnost i imunogenicitet ili sposobnost da se probudi imunološki odgovor Heplisava sa starijim cjepivom po Engerix B proizvođača GlaxoSmithKline Plc.

Podaci o imunogenicitetu koje je dostavio Dynavax su bili odlični ali sam zabrinut u vezi populacije. Mislim da je ovo što imamo stvarno dobro ali ne predstavlja SAD,“ izjavio je član odbora.

Dynavax je proveo studije na 5,845 pacijenata kako bi podržao marketinško odobrenje za Heplisav. Patent, uglavnom iz SAD, Kanade i Njemačke je bio star 18 godina.

„Prije glasovanja (članovi odbora) su zasuli Dynavax sa pitanjima o ozbiljnim nuspojavama i pomanjkanju odgovarajuće reprezentacije u unakrsnoj sekciji kod populacije u studiji, posebno Azijskih Amerikanaca, Afro-Amerikanaca i Latinoameričke populacije,“ izjavila je glasnogovornica FDA u emailu.

Članovi odbora su izjavili kako se Dynavax fokusirao na veliku bazu podataka od 10,000 ili više etnički različitih pacijenata iz visoko rizične populacije kako bi još više naglasio korist cjepiva.

Svih 13 članova odbora je favoriziralo profil efikasnosti Heplisava. Osam članova odbora je dovelo u pitanje sigurnost cjepiva na osnovi raspoloživih podataka dok je petoro favoriziralo. Jedan član odbora je apstinirao od glasovanja sigurnosnog profila.

„Mislim da baza podataka o sigurnosti nije dovoljno velika da bi podržala preporuku o upotrebi (cjepiva) god opće odrasle populacije, zbog toga što sadrži pomoćno sredstvo,“ izjavio je drugi član odbora.

Pomoćna sredstva su dodana cjepivu kako bi poboljšala njihovu sposobnost da pokrenu imunološki odgovor ali sa sobom donose rizik od mogućeg uzrokovanja nekoliko ozbiljnih i potencijalno fatalnih ozbiljnih nuspojava.

„Proizvodi trebaju biti i sigurni i efikasni za u ovu svrhu predviđenu namjeru, odbor je mišljenja da Heplisav nije zadovoljio te uvjete,“ izjavio je Chapelle iz FDA.

U objavljenom sažetom izvješću članovi FDA su zabilježili da iako je učestalost autoimunih događaja u Heplisav-Energix B studijama bila vrlo niska, svi autoimune ozbiljne nuspojave su se dogodile u dijelu studije sa Heplisavom.

Odbor je također naglasio kako Dynavax prati zdravlje hepatitis B pacijenata koji su bili uključeni u njihove studije.

Prema Američkim Centru za Kontrolu i Prevenciju Oboljenja (CDC), ovo po život opasno virusno oboljenje napada jetra te se procjenjuje kako 800,00-1.4 miliona osoba u SAD su kronični nosioci ove infekcije. Procjenjuje se kako je ono svake godine uzročnik približno 620,000 smrtnih slučajeva u svijetu.

FDA će do 24 veljače razmotriti mišljenje odbora i donijeti odluku da li će marketinški odobriti cjepivo.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)