FDA je odobrila PROMACTA (Eltrombopag) za liječenje trombocitopenije kod pacijenata sa kroničnim hepatitisom C

HCVGlaxoSmithKline je objavio kako je Američka Agencija za Hranu i Lijekove (FDA) odobrila lijek Promacta za liječenje trombocitopenije (mali broj trombocita) kod pacijenata sa kroničnim hepatitisom C omogućujući im početak i održavanje interferonske terapije. Promacta je prvi lijek za podršku tretmanu koji je raspoloživ za pacijente koji nisu pogodni za interferonsku terapijuzbog malog broja trombocita. Promacta se u kombinaciji sa interferonskom terapijom pokazala da poboljšava šanse pacijenata za postizanje stalnog virološkog odgovora tj. izlječenje.

Postoje ograničenja kod upotrebe Promacte kod pacijenata koji boluju od trombocitopenije koja je povezana sa hepatitisom C. To uključuje:

Promacta se ne bi trebala koristiti za pokušaj normalizacije trombocita
Promacta bi se trebala koristiti samo kod pacijenata sa kroničnim hepatitisom C čiji stupanj tombcitopenije sprječava početak interferonske terapije ili ograničava sposobnost održavanja optimalne interferonske terapije.

Sigurnost i efikasnost nisu uspostavljene kod kombinacije sa direktno djelujućim antivirusnim lijekovima odobrenim za liječenje infekcije kroničnim hepatitisom C, genotipom 1.

„Kronični hepatitis C je značajan javno zdravstveni problem,“ izjavio je dr. Paolo Paoletti, predsjednik GlaxoSmithKline onkologije. „Neki pacijenti sa kroničnim hepatitisom C boluju od malog broja trombocita. Uobičajeno propisana interferonska terapija može pogoršati problem malog broja trombocita. Današnje odobrenje od strane FDA za Promactu daje doktorima sredstvo u borbi protiv malog broja trombocita. Ovo znači kako će više pacijenata sa kroničnim hepatitisom C biti u mogućnosti početi te ostati na interferonskoj terapiji. To daje pacijentima bolje šanse za postizanje izlječenja.“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)