Fruktoza nije odgovorna za povećanje oboljenja ne-alkoholnih masnih jetara

NAFLDNe-alkoholno oboljenje masnih jetara je učestalo kronično oboljenje jetara u razvijenim zemljama a utječe na 30% populacije.

Zbog toga što je oboljenje povezano sa pretilošću i dijabetesom tip 2, postoji sve veća rasprava u medicinskoj zajednici o tome da li dijeta ima ulogu u njenom razvoju, posebno konzumacija fruktoze.

Moguća povezanost sa oboljenjem ne-alkoholnih masnih jetara je postalo glavna kritika protiv fruktoze među onima koji vjeruju da postoji nešto jedinstveno u vezi molekule fruktoze ili načina na koji se metabolizira i njenoj odgovornosti za epidemiju pretilosti.

Meta analiza svih raspoloživih pokusa na ljudima koja je objavljena u European Journal of Clinical Nutrition govori kako fruktoza sama po sebi nije krivac za povećanje oboljenja ne-alkoholnih masnih jetara.

Ali pretjerana konzumacija kalorija može doprinijeti ovom oboljenju bez obzira da li te kalorije dolaze od iste fruktoze ili ostalih ugljikohidrata, izjavio je vodeći autor Dr. John Sievenpiper, istraživač sa Clinical Nutrition and Risk Factor Modification Centre iz St. Michael's Hospital.

„Jedna od stvari koju bi prije svih fruktoza trebala raditi je dati vam oboljenje masnih jetara za koji neki kažu da je polazna točka za metabolički sindrom (izraz koji se koristi za opisivanje grupe stanja koje dovodi ljude u veći rizik od razvoja dijabetesa tip 2, srčanih oboljenja i ostalih problema vezanih uz srce) i sam dijabetes tip 2,“ izjavio je Dr, Sievenpiper.

„Ali smo mi otkrili da se ona ne ponaša nimalo drugačije nego li glukoza ili rafinirani škrob. Tek kada konzumirate previše kalorija u obliku fruktoze koji možete vidjeti kao signal za oštećenje ali ne veće nego li oštećenje ako prekomjerno konzumirate kalorije u obliku glukoze.“

Fruktoza koja se u prirodnom obliku nalazi u voću, povrću i medu je jednostavni šećer koji zajedno sa glukozom formira saharozu, osnovu stolnog šećera. Ona se također može pronaći u saharozi i fruktoznom sirupu iz kukuruza, dva najučestalija zaslađivala u komercijalno pripremljenoj hrani.

Oboljenje ne-alkoholnih masnih jetara je jedan od uzročnika masnih jetara a događa se kada se masnoća deponira u jetrima. Za razliku od alkoholnog oboljenja jetara, ono se ne događa zbog prekomjerne upotrebe alkohola.

Prethodna istraživanja od strane Dr. Sievenpiper su otkrila kako fruktoza sama po sebi ne uzrokuje dobivanje na težini i sama nema nikakav utjecaj na sve veću pojavu rizika od kardiovaskularnog oboljenja poznatog kao postprandijalni trigliceridi kada se zamijene sa ostalim ugljikohidratima. Tek u slučaju prekomjerne konzumacije fruktoze dolazi do viška kalorija koje vidimo kao štetne učinke na zdravlje, ali ne više nego li prilikom prekomjerne konzumacije ostalih ugljikohidrata.

Studija koja je objavljena u veljači u izdanju Current Opinion in Lipidology je otkrila kako ne postoji nikakva korist od zamjene fruktoze sa glukozom u komercijalno pripremljenoj hrani. Ovo istraživanje je ponovo pokazalo da kada porcije i kalorije ostaju iste, fruktoza ne uzrokuje više štete od glukoze.

„Rasprava o ulozi fruktoze u pretilosti, masnim jetrima i ostalim metaboličkim oboljenjima nas je omela od predmeta prekomjerne konzumacije,“ izjavio je Dr. Sievenpiper. „Naši podaci bi trebali služiti da podsjete ljude kako su problem prekomjerne kalorije bez obzira da li dolaze iz fruktoze ili ostalih izvora.“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)