Flavonoid u zelenom čaju može spriječiti ponovnu infekciju sa hepatitisom C nakon transplantacije jetre

zeleni čajNjemački istraživači su otkrili kako epigalokatekin-3-galat (EGCG)- flavonoid koji se može pronaći u zelenom čaju – inhibira virus hepatitisa C (HCV) od ulaska u jetrene stanice. Otkrića studije koja se mogu pronaći u prosinačkom izdanju žurnala Hepatlogy sugeriraju kako EGCG može ponuditi antivirusnu strategiju u sprječavanju HCV reinfekcije nakon transplantacije jetre.

HCV infekcija može dovesti do kroničnog hepatitisa, ciroze i hepatocelularnog karcinoma (HCC) ili primarnog karcinoma jetre. Prema procjeni Svjetske Zdravstvene Organizacije, HCV je jedan od najučestalijih uzročnika kroničnog oboljenja jetre i primarni indikator za transplantaciju jetre te utječe na 170 miliona ljudi u svijetu. Prethodne studije su objavile kako je skoro 2% svjetske populacije inficirano sa HCV a u nekin zemljama i do 20% populacije.

Iako standardno liječenje sa interferonom i ribavirinom te novim inhibitorima proteaze može kod nekih osoba izliječiti infekciju, značajan broj pacijenata ipak nema odgovor na terapiju. Za osobe koje dobivaju transplantiranu jetru zbog komplikacija sa HCV, reinfekcija zdrave donirane jetre ostaje značajna zabrinutost. Potrebne su antivirusne strategije koje ciljaju HCV u ranom stadiju kako bi se spriječila reinfekcija transplantata i poboljšao dugoročni rezultat kod pacijenata.

Osvrćući se na ovo kritično pitanje, Dr. Sandra Ciesek i Dr. Eike Steinmann iz Hannover Medical School u Njemačkoj su istražili učinak EGCG molekule (koja je glavni sastojak zelenog čaja) u sprječavanju HCV inficiranja jetrenih stanica. „Katekini iz zelenog čaja kao što su EGCG i njihovi derivati epigalokatekin (EGC), epikatehin galat (ECG) i epikatekin (EC) su pokazali svojstvo ispoljavanja antivirusnih i anti-onkogenih svojstva,“ objasnila je Dr. Ciesek. „Naša studija nadalje istražuje potencijalne efekte ovih flavonoida u sprječavanju HCV reinfekcije nakon transplantacije jetre.“

Rezultati su pokazali da za razliku od ostalih derivata EGCG inhibira ulazak HCV u jetrene stanice. Autori sugeriraju kako EGCG može sprečavati ulazak HCV u stanicu djelujući na stanicu primatelja zbog toga što nije pronađeno da katekin iz zelenog čaja mijenja gustoću virusnih čestica. Pred-liječenje stanica sa EGCG prije HCV inokulacije nije smanjilo infekciju; ipak, primjena za vrijeme inokulacije je inhibiralo rapidno širenje HCV. Na kraju, istraživači s pokazali kako EGCG inhibira pripojenje virusa – početni korak u procesu HCV infekcije. „EGCG antioksidant iz zelenog čaja inhibira ulazak HCV u stanicu blokirajući pripojenje virusa te može ponuditi novi pristup u sprječavanju HCV infekcije, posebno reinfekciju nakon transplantacije jetre.“ zaključuje Dr. Ciesek.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)