Europska Komisija je odobrila dopunu uputa za Baraclude (Entecavir) kod pacijenata sa transplantiranim jetrima i kroničnim hepatitisom B

HBVBristol-Myers Squibb je objavio kako je Europska Komisija odobrila dopunu uputa za Baraclude (Entecavir) na osnovi podataka o novoj efikasnosti i sigurnosti kod pacijenata sa kroničnim hepatitisom B (CHB) koji dobivaju transplantirana jetra.

"Ova dopuna označavanja je važna novost za pacijente koji primaju transpalntirana jetra zbog komplikacija sa hepatitisom B“, izjavio je Prof. Dr. François Durand iz Hospital Beaujon u Francuskoj. On pruža upute liječnicima koji koriste baraclude na teško lječivoj populaciji i pruža dodatne informacije o njegovoj efikasnosti i sigurnosnom profilu.“

Dopuna oznake je zasnovana na ETV-109 studiji koja je istraživala efikasnost i sigurnost Baraclude 1mg koji je korišten jednom dnevno samostalno ili sa hepatitis B imunoglobulinom (HBIg) kod pacijenata koji su primili ortotropnu transplantaciju jetara (OLT) zbog komplikacija povezanih sa hepatitis B infekcijom. U 72-om tjednu nakon transplantacije niti jedan od 55 praćenih slučajeva nije imao ponovno virološko pojavljivanje HBV (definirano kao HBV DNA >/= 50 IU/ml, približno 300 kopija/ml) te nije bilo prijavljeno ponovno virološko pojavljivanje kod preostalih 6 pacijenata.

Učestalost i priroda ozbiljnih nuspojava u ovoj studiji su bile konzistentne sa onima očekivanim kod pacijenata koji su primili transplantaciju jetara te poznatim sigurnosnim profilom entecavira.

U Europi, kronični hepatitis B utječe na približno 14 miliona ljudi. Kod približno 15-25% osoba sa kroničnim hepatitisom B će se razviti ozbiljni jetreni problemi uključujući ciroze, zatajenje jetara i karcinom. Transplantacija jetara ostaje jedina nada za pacijente sa zadnjim stadijem jetrenog oboljenja koje je nastalo zbog hepatitis B infekcije. U Europi 5-10% svih slučajeva transplantacije je zbog kroničnog ili fluminantnog jetrenog oboljenja koje je povezano sa kroničnim hepatitisom B. Usprkos napretku u liječenju, zbog odsustva preventivnih antivirusnih terapija pacijenti nakon transplantacije jetara imaju rizik od ponovnog aktiviranja HBV te zbog toga rezultati transplantacija mogu biti manjeni. Ponovno pojavljivanje hepatitis B virusa nakon transplantacije zbog kroničnog hepatitisa B može dovesti do zatajenja transplantata, ponovne transplantacije ili smrti.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)