U pokusima Abbottov lijek za hepatitis C pokazuje veliki omjer izlječenja

HCVTrostruki oralni lijekovi iz Abbott Laboratories Inc. za liječenje hepatitisa C su doveli do sada neviđenog omjera izlječenja kod pacijenata koji nisu imali koristi od standardnog tretman kao i vrlo veliki omjer izlječenja kod novo liječenih pacijenata.

Investitori i pacijenti imaju vrlo velika očekivanja za Abbottove lijekove – inhibitore proteaze nazvane ABT-450 i ABT-267 iz klase poznate kao NS5A inhibitori. Oni se koriste bez interferona, standardnih injekcija u liječenju koje uzrokuju simptome slične gripi.

Abbott je izjavio kako planira daljnje istraživanje sa velikom trećom fazom studija ova tri lijeka, korištenih sa ili bez standardnog lijeka ribavirina a to namjerava uraditi na osnovi rezultata viđenih kod pacijenata liječenih kroz osam tjedana ili dvanaest tjedana u Aviator studiji. Pacijenti u studiji su imali uobičajeni, teško lječiv oblik hepatitisa C poznat kao genotip 1.

Približno 93% pacijenata koji nisu uspjeli sa prethodnom terapijom je imalo stalan virološki odgovor (SVR) što znači da su se smatrali izliječenim nakon 12 tjedana uzimanja tri nova lijeka + ribavirin.

„Nitko nigdje nije premašio 50% omjera izlječenja kod ove populacije,“ izjavio je u intervjuu Scott Brun stariji izvršni Abbotov istraživač. „Ovo su vrlo jaki rezultati“.

Abbott je izjavio kako im je cilj biti prva kompanija na tržištu koaj će pružiti režim bez interferona za pacijente sa Genotipom 1.

4 od 448 pacijenta u ovoj studiji je prekinulo liječenje zbog ozbiljnih nuspojava, mali omjer odustajanja za koji Abbot kaže da znači da se lijekovi dobro podnose.

Približno 97% prethodno neliječenih pacijenata se smatralo izliječenim nakon 12 tjedana tretmana sa tri Abbottova lijeka i ribavirinom. Štoviše, slični impresivni omjer izlječenja je bio viđen među pacijentima među pacijentima koji su uzimali ova tri lijeka i ribavirin kroz 8 tjedana.

Bez ribavirina 87% prethodno neliječenih pacijenata se bilo smatralo izliječenim nakon 12 tjedana na Abbottova tri lijeka, izjavili su u Abbottu.

Konkurentski proizvođač lijekova Gilead Sciences Inc odnio je dio pažnje Abbottu objavljivanjem podataka koji pokazuju 100% omjer izlječenja među prethodno neliječenim pacijentima sa genotipom 1 koji su uzimali samo 2 oralna tretmana i ribavirin kroz 12 tjedana.

Par novih lijekova za hepatitis C koji je odobren prošle godine, Incivek od Vertex Pharmaceuticals Inc. te Victrelis od Merck & Co su značajno povećali omjer izlječenja i smanjili trajanje tretmana do 24 tjedna za neke pacijente. Ali, inhibitori proteaze se još uvijek moraju uzimati sa interferonom, lijekom koji se daje u injekcijama i često uzrokuje simptome slične gripi koji dovode do toga da puno pacijenata sa hepatitisom odgode ili odustanu od tretmana.

Gilead, Bristol-Myers Squibb Co i Vertex se utrkuju u razvoju lijekova bez interferona. Očekuje se sa će oni ako se odobre predstavljati hit proizvode zbog njihovog značajnije kraćeg vremena tretmana i boljeg omjera izliječenja u usporedbi sa standardnim režimom liječenja.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)