Dovoljan je test krvi za dijagnozu fibroze kod hepatitisa C

HCVNova studija je otkrila kako test krvi može precizno identificirati klinički značajnu fibrozu i cirozu kod osoba sa hepatitis C (HCV) virusnom infekcijom te može biti alternativa biopsiji jetara kod nekih pacijenata.

Analiza 172 studije uspoređuje različite testove krvi sa biopsijom kod HCV pacijenata otkrivajući kako neki od najjednostavnijih, najjeftinijih testova krvi jednako dobro daju rezultate kao i skuplji, kompleksni testovi, izvijestili su dr. Roger Chou i Ngoc Wasson sa Oregon Health and Science University iz Portlanda.

Šest testova je identificiralo klinički značajnu fibrozu sa srednjim pozitivnim vjerojatnim omjerom od 5-10 sa uobičajeno korištenim prekidima i područjima pod prihvatno-radnom karakterističnom krivuljom (AUROC) od 0.70 ili više (omjer 0.71 do 0.86), napisali su u izdanju Annals of Internal Medicine od 4 lipnja.

Testovi su bili broj trombocita, indeks starosti trombocita, omjer indeksa AST-trombociti (APRI), Fibroindeks, Fibrotest, i Fornov indeks.

Dodatno, tri od ovih testova, broj trombocita, indeks starosti trombocita, APRI plus Hepascore su svi identificirali cirozu sa srednjim pozitivnim omjerom vjerojatnosti od 5-10 i AUROC od 0.80 ili većim (omjer 0.80-0.91).

„Naši rezultati sugeriraju kako test krvi može pomoći u identificiranju HCV inficiranih pacijenata sa klinički značajnom fibrozom sa većom preciznošću kod identifikacije ciroze nego li kod manje uznapredovane fibroze,“ napisali su istraživači.

Biopsija jetara ostaje zlatni standard za predviđanje progresije oboljenja kod osoba sa HCV infekcijom ali nije više preporučena kod svih pacijenata prije početka antivirusne terapije. Nedostatak biopsije jetara uključuje mogućnost greške na uzorku i rizik od komplikacija kao što su krvarenje, ozbiljna bol i infekcija.

Test krvi je predložen kao manje invazivna alternativa biopsiji jetara a za ovu svrhu je proučeno više od dvadesetak testova.

„Očekujemo kroz nekoliko godina vidjeti samo oralni HCV tretman bez interferona a to znači da će vjerojatno više ljudi početi antivirusnu terapiju. Postojanje testa krvi koji može pomoći u identifikaciji pacijenata koji mogu imati koristi od ovih tretmana će biti izuzetno važno.“

Upotrebom, MEDLINE, Cochrane Library baze podataka i ostalih referenci autori su identificirali studije koje su uspoređivale testove krvi sa biopsijom jetara za dijagnosticiranje fibroze ili ciroze kod HCV inficiranih osoba.

Većina studija koja je bila uključena u analizu su bile provedene u SAD, Europi, Aziji i sjevernoj Africi a 15 je bilo procijenjeno kao studije dobre kvalitete dok ih je pet bilo ocjenjeno kao slabe kvalitete. Ostatak studija je bio smatran kao dovoljno prihvatljive kvalitete.

Chou je izjavio kako je jedan od najviše iznenađujućih otkrića bio kako je jednostavan APRI test krvi imao jednako dobre performanse ili čak bolji nego li kompleksniji i skuplji testovi.

„Ovaj test pruža korisne informacije o ozbiljnosti osnovnog jetrenog oboljenja,“ izjavioje za MedPage Today. „Za pacijente koji pokušavaju odlučiti da li bi pokušali antivirusnu terapiju, ovaj i ostali testovi krvi bi mogli biti alternativa za biopsiju.“

U pod-analizi u kojoj je APRI bio uspoređen sa Fibrotestom, predvidljiva vrijednost ova dva testa je bila vrlo slična, izjavio je Chou.

Chou i Wasson su zabilježili nekoliko ograničenja u svojim analizama uključujući činjenicu da su bile uključene samo studije na Engleskom jeziku a većina pokusa nije uspjela opisati slijepu interpretaciju uzoraka biopsije jetara. Puno ih je također uključivalo neadekvatan opis metoda uključivanja u studije.

Nadodali su kako rezultati ne moraju odnositi na populaciju koja je isključena iz recenzije uključujući pacijente koinficirane sa virusom hepatitisa B, HIV te onim na hemodijalizi.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)