Studija donosi umjetna jetra korak bliže stvarnosti

stanice jetaraIstraživači sa MIT su generirali odrasle stanice jetara iz induciranih pluripotentnih matičnih stanica.

Iako se mogućnost jetara da se sama regenerira tek treba uspješno iskoristiti za stvaranje umjetnog jetrenog tkiva za upotrebu u transplantaciji, tim istraživača vjeruje kako su korak bliže svladavanju prepreka koje sprječavaju da ovo medicinsko otkriće postane stvarnost.

Uobičajeno odrasle stanice jetara (poznate kao hepatociti) rapidno gube normalnu funkciju kada se uklone iz tijela. Sada su znanstvenici sa MIT, Broad Institute, Harvard Medical School i University of Wisconsin točno odredili desetak kemijskih sastojaka koji mogu pomoći tim stanicama ne samo da normalno funkcioniraju nego također da proizvode novo tkivo kada rastu u laboratorijskim posudama.

Na ovoj slici stanične jezgre su obojane plavom bojom.
Zelena boja označava jetrene stanice koje se aktivno dijele.

stanice jetara

Prema autorima studije, stanice jetara uzgojene na ovaj način mogu pomoći istraživačima u razvoju tehničkog tkiva sposobnog za liječenje osoba oboljelih od hepatitisa C i ostalih kroničnih oboljenja jetara. Njihova otkrića su detaljno opisana u izdanju žurnala Nature Chemical Biology.

Profesorica Sangeeta Bhatia sa MIT, jedna od stručnjaka koja stoji iza studije je prethodno razvila metodu koja omogućava stanicama jetara da održe normalnu funkciju izvan tijela miješajući ih sa mišjim stanicama fibroblasta.

Za ovu studiju su Bhatia i njezine kolege su prihvatile taj sistem kako stanice jetara mogu rasti i slojevima sa tim stanicama fibroblasta unutar malih uleknuća u laboratorijskim posudama. Radeći tako istraživači su bili u mogućnosti izvesti brzu studiju u velikom opsegu kao bi odredili kako više od 12000 različitih kemikalija može utjecati na rast i funkciju jetrenog tkiva.

Istražitelji su izjavili kako jetra ima približno 500 različitih funkcija kroz četiri široke kategorije – detoksifikacija lijekova, metabolizam energije, sinteza proteina i proizvodnja žući. Istraživači su izmjerili vrijednosti nivoa 83 jetrena enzima predstavljenih kod najteže održivih funkcija.

Istraživači su objasnili kako su „nakon testiranja tisuća jetrenih stanica od osam tkiva različitih donatora istraživači identificirali 12 sastojaka koji pomažu u održavanju ovih funkcija, potiču dijeljenje jetrenih stanica ili oboje. Dvoje od ovih sastojaka izgleda da posebno dobro djeluju u stanicama od mlađih donatora pa su ih istraživači također testirali u jetrenim stanicama generiranim iz induciranih pluripotentnih matičnih stanica (induced pluripotent stem cells - iPSCs).“

„Znanstvenici su i ranije pokušavali kreirati hepatocite iz iPSC ali takve stanice uobičajeno ne dostignu potpuno sazreli stadij. Ipak, kada su bile tretirane sa ova dva sastojka, stanice su kompletnije sazrjele,“ nadodali su istraživači. „Bhatia i njezin tim si postavlja pitanja da li ovi sastojci mogu pokrenuti univerzalni program sazrijevanja koji bi također mogao utjecati na ostale tipove stanica. Ostali istraživači ih sada testiraju u različitim oblicima stanica generiranim iz iPSC.“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)