Manjak vitamina D može pomoći u širenju hepatitisa B

vitamin dIstraživači iz Njemačke su otkrili kako je manjak vitamina D povezan sa visokim nivoom replikacije hepatitis B virusa (HBV). Otkrića koja su objavljena online u žurnalu Hepatology sugeriraju kako povremene fluktuacije vitamina D i HBV nivoa ukazuju na vezu kod tih varijabli među mnogim pacijentima sa kroničnim HBV.

Iako je raspoloživo učinkovito cjepivo, HBV još uvijek ostaje najznačajnije infektivno oboljenje u svijetu. U stvari, Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) navodi kako je HBV 50-100 puta infektivniji od HIV virusa koji je odgovoran za skoro 600,000 smrti svake godine. U SAD, Centar za Kontrolu i Prevenciju Oboljenje (CDC) procjenjuje kao 1.4 miliona Amerikanaca živi sa kroničnim HBV.

„Vitamin D pomaže u održavanju zdravog imunološkog sistema a postoje dokazi o njegovoj ulozi kod upalnih i metaboličkih jetrenih oboljenja uključujući infekciju sa virusom hepatitisa C (HCV),“ objašnjava glavni istražitelj Dr. Christian Lange sa Wolfgang Goethe University Hospital u Frankfurtu.
„Ipak, povezanost između metabolizma vitamina D i kronične HBV infekcije ostaje nepoznata te je ona fokus naše trenutne studije.“

Između siječnja 2009 godine i prosinca 2010 godine tim je regrutirao 203 pacijenta sa kroničnim HBV koji prethodno nisu primali tretman za svoju infekciju. Nivoi 25-hidroksi vitamina D su bili mjereni kod svakog sudionika. Bili su isključeni pacijenti koinficirani sa HCV, HIV, hepatitisom D, sa prekomjernom upotrebom alkohola te oni sa karcinomom jetara i ostalim malignim oboljenjima.

Rezultati pokazuju kako je 34% sudionika imalo ozbiljan nedostatak vitamina D (manje od 10 ng/mL), 47% sa pomanjkanjem vitamina D ( između 10-20 ng/mL) a 19% je imalo normalne nivoe vitamina D (više od 20 ng/mL). Daljnje analize ukazuju kako je koncentracija HBV u krvi (poznata kao viremija) bila jaki indikator niskog nivoa vitamina D. Kod pacijenata sa HBV DNA manjom od 2000 IU/mL nivo vitamina D je bio 17 a kod pacijenata sa HBV DNA od 2000 IU/mL ili većom nivo vitamina D je bio 11 ng/mL.

Istraživači su također odredili kako su pacijenti sa hepatitis B antigenom (HBeAg) imali manji nivo vitamina D nego li HBeAg negativni sudionici. Zabilježena je obrnuta povremena fluktuacija između vitamina D i HBV nivoa što sugerira povezanost između ove dvije varijable.

„Naši podaci potvrđuju povezanost između niskog nivoa vitamina D i visoke koncentracije HBV u krvi,“ zaključio je Dr. Lange. „Ova otkrića odstupaju od prethodnih istraživanja kod pacijenata sa hepatitisom C kada nije otkrivena povezanost između nivoa vitamina D i koncentracije HCV u krvi.“ Autori predlažu daljnje istraživanje vitamina D kao terapeutske intervencije za kontrolu HBV.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)