Dobrobit konzumacije borovnice za fibrozu jetre

BorovnicaKonvencionalni lijekovi koji se koriste za liječenje jetrenih oboljenja neminovno imaju nuspojave. Sve veći broj prirodnih supstanci se studira kako bi se proučilo imaju li zaštitne učinke na jetru. Borovnice imaju jedinstveni učinak na mrežnicu oka, mozak i stanice tumora ali nedostaju izvješća o učincima borovnice na jetrena oboljenja.

Istraživački članak objavljen u World Journal of Gastroenterology se odnosi na ovaj problem. Istraživački tim predvođen dr. Ming-Liang Cheng je predstavio neke podatke iz njihovog istraživanja o učinkovitosti borovnica na fibrozu jetre provedeno na laboratorijskim životinjama.

Njihova studija je pokazala kako borovnice mogu smanjiti jetreni indeks, serumski nivo hijaluronske kiseline i alanin aminotransferaze i povećati nivo superoksid dismutaze i smanjiti nivo malondialdehida u homogenat jetri u usporedbi sa oglednom grupom.  U međuvremenu, znatno je umanjen stadij hepatične fibroze. Borovnice su povećale aktivnost glutation-s-transferaza u homogenatu jetre i ekspresiju Nrf2 i Nqo1 u usporedbi sa normalnom grupom, ali nije bilo značajne razlike u u usporedbi sa oglednom grupom.

Autori sugeriraju kako je konzumacija borovnice korisna za jetrena oboljenja (uključujući fibrozu).


Reference:
Wang YP, Cheng ML, Zhang BF, Mu M, Wu J. Effects of blueberry on hepatic fibrosis and transcription factor Nrf2 in rats. World J Gastroenterol 2010; 16(21): 2657-2663.
World Journal of GastroenterologyLINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)