Hepatitis B: Hormon spola objašnjava viši rizik od karcinoma kod muškaraca

HBV muski hormonNova studija sugerira kako muškarci sa hepatitisom B imaju veće šanse za razvitak karcinoma jetre nego li žene a koncentracija muških hormona u serumu može imati važnu ulogu.
Istraživači su otkrili da virusi hepatitisa B imaju specijalnu DNA sekvencu koja ju povlači na androgene receptore. Objasnili su kako „androgeni receptori u jetrenim stanicama vežu se za tu sekvencu i pokreću niz oštećenja jetrenog tkiva.“

Radeći na miševima sa virusom hepatitisa B, tim je genetski modificirao neke miševe  da imaju manjak androgenih receptora u jetri. Do 22-og tjedna, više od 90% miševa sa androgeni receptorima je razvilo tumore u usporedbi sa 27% miševa bez receptora. Mijenjanje hepatičnih androgenih receptora nije utjecalo na sveukupni nivo androgena i nije imalo nikakav očiti toksični učinak.

„Ova otkrića ukazuju kako bi korištenje lijekova za uništavanje androgenih receptora mogao biti novi način za borbu sa karcinomom jetre u ranom stadiju,“ napisao je Ming-Hing Wu zajedno sa svojim kolegama sa Instituta osnovnih medicinskih znanosti u Taiwanu. „Ciljajući androgene receptore umjesto androgena bi mogla biti obećavajuća terapija za rak jetre.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)