Djeca sa hepatitisom C mogu imati koristi od ribavirina

ribavirinPrema studiji objavljenoj u žurnalu Gastroenterology u veljači, kombinacija pegiliranog interferona (PEG) iribavirina je bolja nego li PEG i placebo kod lijčenja djece inficirane sa hepatitisom C.    

Dr. Kathleen B. Schwarz sa Johns Hopkins University School of Medicine u Baltimoru sa svojim kolegama je usporedila rezultate kod HCV pacijenata starosti od 5-17 godina liječenih ili sa PEG i ribavirinom ili PEG i placebo. 55 djece je svaki tjedan primilo PEG alfa-2a potkožno te 15mg/kg ribavirina oralno dva puta dnevno a 59 djece je bilo liječeno sa PEG i placebom. Primarni cilj je bio stalni virološki odgovor (SVR) kroz najmanje 24 tjedna nakon završetka terapije.

Istražitelji su otkrili značajno poboljšanje SVR sa PEG i ribavirinom u usporedbi sa PEG i placebom. Od djece koja su primala PEG i ribavirin, 53% je postiglo SVR u usporedbi sa 21% koji su primali PEG i placebo. Usklađivanje nakon 2 godine praćenja je bilo 82% sa PEG i ribvirinom i 86% za PEG i placebom a virološki odgovor je bio 100% stalan u obje grupe.

„Ovi rezultati ukazuju kako djeca sa kroničnim hepatitisom C ne bi trebala primati PEG monoterapiju,“ napisali su autori.

Nekoliko autora je objavilo financijsku povezanost sa farmaceutskom industrijom uključujući Roche koji je dao lijekove za ovu studiju.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)