Dali su osobe sa kroničnim hepatitisom podložnije aknama?

akneZa neke pojedince, život sa kroničnim hepatitisom može značiti imati lice puno akni. Iako se mnogi osjećaju bespomoćno zbog izgleda svoje kože, psihološka veza između hepatitisa i akni sugerira kako osobe sa jetrenim oboljenjem imaju neku kontrolu u sprečavanju nastanka akni.

Uobičajeno poznate pod imenom prištići akne su karakterizirane kao male lokalne bakterijske infekcije uobičajeno na koži lica, vrata i gornjem dijelu leđa. Iako se ovakve pojave na koži uobičajeno vežu uz tinejđere, postoji i ostala populacija koja je podložna pojavljivanju akni. Uzimajući u obzir da osoba sa kroničnim hepatitisom ne može biti u mogućnosti da preradi toksine, puno osoba sa ovim oboljenjem nije iznenađeno činjenicom da su podložne pojavljivanjima akni. Ipak, biološki razlozi koji stoje u pozadini akni kod osoba sa kroničnim hepatitisom imaju vrlo malo sa filtriranjem toksina.

O kroničnom hepatitisu

Kronični hepatitis je progresivno jetreno oboljenje karakterizirano upalom i/ili uništavanjem jetrenih stanica. Najčešći uzrok kroničnog hepatitisa je infekcija virusom hepatitisa B ili C. Ostali uzročnici kroničnog hepatitisa uključuju zlouporabu alkohola, izlaganje biljkama ili kemijskim toksinima, reakcija na određene lijekove i autoimuno stanje poznato kao autoimuni hepatitis.

Iako ne postoji zajamčeni lijek za hepatitis, postoji nekoliko strategija koje osobe sa jetrenim oboljenjem koriste kako bi ostale zdrave. Neke od najpopularnijih strategija uključuju:
  1. Eliminacija prerađene i masne hrane iz dijete
  2. Minimalno izlaganje toksinima u okolini
  3. Kompletna apstinencija od konzumiranja alkohola, pušenja cigareta i uzimanja narkotika
  4. Pronalaženje prakse za dnevno uklanjanje stresa
  5. Dodavanje mlijeka čička (silimarina) prehrani u cilju zaštite jetre
Zbog toga što svih pet strategija poboljšava zdravlje jetre, odabir svakog od ovih načina života može također smanjiti vjerojatnost od razvoja akni.

O aknama

Drugačije poznate kao acne vulgaris, obične akne su rezultat začepljenja pora na koži sa uljem (sebum) i bakterijama. Ovo uobičajeno rezultira miteserima, bijelim prištićima i crvenim prištićima. Postoji više potencijalnih uzroka akni. Ipak, većina stručnjaka se slaže da najčešći uzroci uključuju:
  1. Višak testosterona – visoki nivo androgena (hormana koji se povećavaju za vrijeme puberteta i koji prethode testosteronu) uzrokuje da masne žlijezde koje podmazuju vlasište kose povećaju proizvodnju sebuma.
  2. Bakterija – bakterija koja uzrokuje akne, propionibacterium acnes, je uobičajeni stanovnik kože. Ovaj mikrob postaje problematičan jedino kada ostane zarobljen u korijenu kose. Zbog svoje ljepljivosti, akumulacija sebuma privlači ove bakterije u korijenu kose – kombinacija koja uobičajeno uzrokuje akne.
  3. Stres – iako stres ne uzrokuje direktno akne, on smanjuje imunološki sistem. Kada je imunološki sistem spriječen, njegovi „vojnici“ ispod kože (poznati kao makrofagi) imaju smanjenu mogućnost borbe sa bakterijama koje se akumuliraju u korijenu kose. Dodatno, usporeni makrofagi sporije uklanjaju mrtve bakterije što omogućava prištićima da se nastane na duže vrijeme. Uslijed navedenog, stres pojačava akne i usporava vrijeme zacjeljivanja.
  4. Zagušenje jetre – kada je jetre kod odraslih osoba zagušena, upaljena ili je doživjela pretjerano stvaranje ožiljaka, ona ima manje sposobnosti za obavljanje svojih dužnosti. Zbog toga što je jedna od uloga jetre neutraliziranje testosterona, umanjena funkcija jetre često dovodi do većeg nivoa testosterona u tijelu. Zbog toga, osobe sa kroničnim hepatitisom su sklonije imati veći nivo testosterona, što je jedan od načina na koji se akne razmnožavaju.
Kronični hepatitis i akne

Iako svatko može imati problem sa aknama, osobe sa kroničnim hepatitisom su podložnije ovim lezijama kože. Zasnovano na uzrocima akni, ovo se dešava zbog slijedećeg:
  • Osobe sa kroničnim hepatitisom često imaju „zagušenu“ jetru koja ne uspijeva neutralizirati testosteron. Ova hormonalna neravnoteža povećava proizvodnju sebuma koji privlači bakterije i zatvara pore.
  • Borba sa progresivnim oboljenjem bez garancije u izlječenje znači da su osobe sa kroničnim hepatitisom često izložene značajnoj količini stresa. Nažalost, taj stres uzima danak na imunološkom sistemu – koji neminovno pojačava akne i usporava zacjeljivanje.

Prakticiranjem pristupa zdravoj jetri u cilju sprječavanja pogoršanja kroničnog hepatitisa, osobe sa ovim jetrenim oboljenjem mogu smanjiti ozbiljnost neželjene „erupcije“ kože. Smanjenjem izlaganja toksinima u okolini, izbjegavanjem hrane sa kemikalijama i masnoćom, zaštitom jetre sa silimarinom, apstinencijom od alkohola, cigareta i narkotika i oslobađanjem od stresa, osobe sa kroničnim hepatitisom mogu pomoći svojoj jetri u neutralizaciji testosterona – pothvat koji će pomoći u održavanju kože zdravom i netaknutom.

Reference:
http://autoimmunedisease.suite101.com/article.cfm/autoimmunehepatitisi, Autoimmune Hepatitis I, Elaine Moore, Retrieved October 6, 2009, suite101.com, April 2006.
http://www.acne.org/whatisacne.html, Acne in plain English - What is Acne?, Retrieved October 7, 2009, Daniel W. Kern, 2009.
Werner, Ruth, A Massage Therapist's Guide to Pathology, Lippincott Williams & Wilkins, Baltimore, MD, 2005; 25-29.


Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)