Scheringov obećavajući lijek za hepatitis C u fazi II studije

Schering-PloughEksperimentalni lijek za hepatitis C, bocaprevir, nakon 4 tjedna tretmana sa standardnim lijekovima doveo je do visoko ohrabrujućeg omjera stalnog odgovora u ovom srednjem dijelu studije.

Prema istraživačima, čini se kako trostruka kombinacija bocaprevira i trenutnog tretmana pegilianog interferona i ribavirina dvostruko bolje nego li standardni lijekovi samostalno.

Prema podacima predstavljenim na AASLD u Bostonu, među pacijentima koji su imali brzi odgovor na kombiniranu terapiju, omjer ozdravljenja ili onih kod kojih je virus ostao nedetektabilan nakon završetka tretmana je premašio 80%.

Bocaprevir je u utrci sa Vertexovim telaprevirom kako bi postao prvi od iduće generacije antivirusnih lijekova za hepatitis C zvanih inhibitori proteaze. Oba lijeka izgledaju kao visoko obećavajući napredak u liječenju ozbiljnog jetrenog oboljenja što je zasnovano na ranim kliničkim rezultatima.

„Iduće desetljeće za hepatitis C ne samo da ima značajno obećanje za one koji do sada nisu bili liječeni nego će i oni koji su već bili liječeni sa standardnom terapijom imati dobrobiti od ove nove generacije lijekova“ izjavio je dr. Paul Kwo, vodeći istražitelj bocaprevir studije.

595 pacijenta u bocaprevir studiji je bilo određeno za testiranje trostruke kombinacije. Ideja je bila omogućiti liječnicima modificiranje dužine terapije – 28 ili 48 tjedana – zasnovano na ranijem odgovoru pacijenata na terapiju i pomoći smanjiti rizik od razvitka otpornosti na lijek.
Svi pacijenti u studiji su primili standardne lijekove kroz 4 tjedna prije dodavanja bocaprevira koji je davan tri puta dnevno kako bi se odredio nivo odgovora na trenutne lijekove prije početka trostruke kombinirane terapije.

Među osobama bez odgovora, 25% pacijenata koji su primili 28 tjedana terapije je postiglo stalan virološki odgovor dok je 55% onih koji su bili liječeni 48 tjedana postiglo stalan virološki odgovor.
Postotak pacijenata kod kojih je virus nedetektabilan najmanje 24 tjedna nakon završetka tretmana daje kritičnu masu poznatu kao stalan virološki odgovor što predstavlja istu vrijednost kao i izlječenje.

„Odgovor od 55% je bio impresivan“, izjavio je Kwo, zbog toga što su to „pojedinci koje je najteže liječiti u našim klinikama.“

Među pacijentima koji su imali rapidni virološki odgovor – definiran kao nestanak virusa nakon početnih 4 tjedna vodećeg tretmana plus 4 tjedna na trostrukoj kombinaciji – bilo je 82% stalnog virološkog odgovora nakon završetka 28 tjednog režima.
Pacijenti koji nisu imali rapidni virološki odgovor ali su postigli nedetektabilni nivo virusa do 16-og tjedna (do 12 tjedana terapije uključujući bocaprevir) su imali 79% stalnog virološkog odgovora nakon završetka 48 tjednog režima.

Za usporedbu, oni koji su primili samo standardne lijekove kroz 48 tjedana su imali 49% omjera stalnog virološkog odgovora.

Mogućnost za uspješno liječenje pacijenata za 28 tjedna nego li u 48 tjedna bila bi velika prednost zbog toga što se trenutni lijekovi mogu teško podnositi i često imaju simptome nalik gripi za vrijeme trajanja tretmana.

Najčešće ozbiljne nuspojave kod pacijenata koji su primali bocaprevir su bile umor, anemija, mučnina i glavobolja. Iako se anemija se pojavila kod približno polovice pacijenata, učestalost prekida zbog anemije je bila izuzetno niska, izjavio je Kwo.

„Ovo su vrlo zanimljivi podaci ali će veće studije morati potvrditi ono što mi vidimo kao signale u ovoj vrlo maloj ali obećavajućoj studiji,“ izjavio je Kwo.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)