Sve o HCV povezanim oboljenjima: Lihen Planus

lihen planusLihen Planus, opetovano pojavljujuće oboljenje kože koje se često manifestira sa hepatitis C infekcijom može prouzročiti intenzivni svrab i bol. Naučite nešto o ovom oboljenju kože i područjima na kojima se učestalo pojavljuje kao i šest strategija koje mogu pomoći smanjiti rizik od povratka lihen planusa.

Imajući utjecaja na između 1-2% svjetske populacije, lihen planus je relativno učestalo dermatološko oboljenje. Povratno, ne-alergijsko, ne-infektivno, ne-zarazno kožno oboljenje, lihen planus ima tendenciju recidiva nakon mjeseci ili godina. Između epizoda pojavljivanja, prakticiranjem preventivnih mjera možda budete u mogućnosti zaustaviti povratak ovog frustrirajućeg oboljenja.

Točan uzrok lihen planusa je nepoznat ali se čini da ga pokreće stres, genetika, virusna infekcija i alergijska reakcija na lijekove. Iako može biti povezan sa više različitih zdravstvenih stanja, lihen planus je uobičajena manifestacija kod hepatitis C infekcije. Studiej su otkrile kako do 60% osoba sa lihen planusom ima povjest bolesti vezanu uz hepatitis C. Zbog ovog razloga postoji preporuka da osobe sa lihen planusom (posebno sa povećanim jetrenim enzimima) testiraju na hepatitis C virus.

O Lihen Planusu

Pojavljujući se u epizodama koje traju od mjesec dana do godine, lihen planus se može pojaviti brzo ili postupno. Iako se ne može izdvojiti specifičan uzrok, više mogućih uzroka može biti uključeno u njegovu evoluciju. Zbog toga što je otkriveno kako se učestalije pojavljuje kod osoba sa jetrenom disfunkcijom, lihen planus je danas prepoznat kao ekstra-hepatična manifestacija hepatitis C virusa.

Puno puta liječnici moraju izvršiti biopsiju zahvaćenog tkiva kako bi potvrdili dijagnozu lihen planus. Kliničari se izgleda slažu kako je uobičajeno da je upala sluznice prisutna sa lihen planusom. U takvim slučajevima prioritetno liječenje upale sluznice često poboljšava ozbiljnost lihen planusa.

Osam karakteristika lihen planusa:

  1. Pojavljuje se kao sjajne izbočine sa ravnim vrhom uobičajeno uglastog oblika, izbočine lihen planusa imaju crvenkasto-purpurnu boju i sjajnu površinu.
  2. Iako se češće pojavljuje u unutrašnjem dijelu zglobova i gležnjeva, nižem dijelu noge, leđa i vrata, lihen planus se može pojaviti bilo gdje na koži.
  3. Usta, područje genitalija, kosa i nokti također mogu kod pojedinih osoba biti zahvaćeni lihen planusom.
  4. Moguće su pojave gustih naslaga, posebno na goljenici
  5. Rijeđe su pojave mjehurića
  6. Izbočine se uobičajeno pojavljuju na mjestima traume
  7. U približno 20% vremena, lihen planus na koži uzrokuje minimalne simptome i ne treba tretman.
  8. U većini slučajeva svrab od lihen planusa može biti konstantan i jak.


Ne postoji poznati lijek za lihen planus kože ali tretman je često efikasan u otklanjanju svraba i poboljšanju izgleda osipa dok ne nestane. Zbog toga što je svaki slučaj lihen planusa drugačiji, niti jedan tretman nije dovoljan. Liječnici mogu prepisati oralne ili tipične kortikosteroide, antihistaminike, retinoidne lijekove ili tretman foto-kemoterapijom svjetlom.

Ostale lokacije
Uobičajeno viđen kod hepatitis C infekcije,  lihen planus utječe i na ostale dijelove tijela kao što su usta, skalp i nokti:

Lihen planus usta - lihen planus se može pronaći unutar obraza, desni i jezika. Nazvan oralni lihen planus, ova vrsta može biti teže lječiva i uobičajeno traje duže i uobičajeno traje duže nego li kožni lihen planus. Približno jedna trećina od svih ljudi sa oralnim lihen planusom također ima i kožni lihen planus. Uobičajeno se pojavljujući kao plohe finih bijelih linija i točki, oralni lihen planus rijetko uzrokuje simptome. Ipak, ozbiljni oblici oralnog lihen planusa mogu prouzročiti bolne rane i čireve u ustima.

Lihen Planus na noktima – prijavljen kod približno 10% lihen planus slučajeva, nokti također mogu biti zahvaćeni ovim oboljenjem. Većina promjena na noktima nastaje kao rezultat oštećenja matrice nokta ili korijena nokta. Promjene na noktima povezane s lihen planusom uključuju uzdužne brazde, žljebove, raspuknuća, stanjivanje noktiju te gubitak noktiju. Kod ozbiljnijih slučajeva, nokat može biti privremeno ili trajno uništen. Lihen planus noktiju je često otporan na tretman.

Lihen planus na koži lubanje – Lihen Planopilaris je specifično ime dano lihen planusu na koži lubanje koji uzrokuje trajne alopecijske ožiljke sa upalama oko upaljenih folikula kose. Većinom zahvaća odrasle osobe srednje dobi kao daleka naznaka gubitka kose, tretman uključuje oralne i aktualne steroide.

Prevencija recidiva
Osim izbjegavanja potencijalnog pojačavanja lijekova, većina kliničara izvješćuje kako ne postoji siguran način sprečavanja recidiva lihen planusa. Ipak, rastuće razumijevanje kako je ovo oboljenje kože samo produžetak pomanjkanja imunološkog sistema nudi neke zaključke. Dodatno, činjenica kako je upala sluznice je od dobrobiti za lihen planus, daje nam više korisnih informacija.

Održavanje vašeg tijela – fizički i psihički – što je moguće zdravije, vaš rizik od pojavljivanja ozbiljnog lihen planusa je smanjen. Kao prioriteti kontrole mogućeg pojavljivanja lihen planusa, šest sugestija za postizanje uključuju slijedeće:

  1. Uradite sve što je potrebno kako bi miniminizirali stres
  2. Izbjegavajte alkohol i duhan
  3. Stavite kao prioritet odmarajući san tijekom cijele noći
  4. Odaberite hranu koja je lako probavljiva kao što su cjelovite žitarice, povrće, voće, hrana bogata vlaknima i sa niskim postotkom masnoće
  5. Smanjite pepermint, cimet i citrusno voće (zbog toga što mogu pogoršati lihen planus)
  6. Borite se protiv nakupina gljivica sa probiotikom. Prema istraživačima u Izraelu, probiotici su modulatori imunološkog sistema. Osim što jačaju probavni sistem u borbi protiv gljivica, probiotici su također pokazali poboljšani omjer faktora imunoloških stanica.


Ovo potencijalno frustrirajuće oboljenje kože može biti izazov, posebno kada se borite sa kroničnim hepatitisom C. Zbog toga što se hepatitis C i lihen planus uobičajeno pojavljuju zajedno, traženje rješenja koje će pomoći obje bolesti je najbolje rješenje. Osim što trebate raditi zajedno sa vašim liječnikom kako bi minimizirali lihen planus, procijenite što radite  kako bi održali vaš emocionalni, probavni i imunološki sistem zdravim. Čak i ako se borite sa jakim pojavama, početak provođenja gornjih 6 sugestija će vam se dugoročno isplatiti – smanjiti će te rizik od budućih epizoda lihen planusa i poboljšati sveukupno fizičko zdravlje.

Reference:
Amital H., et al., Probiotic Supplementation with Lactobacillus casei (Actimel) Induces a Th1 Response in an Animal Model of Antiphospholipid Syndrome, Annals of the New York Academy of Sciences, September 2007.
http://autoimmune-skin-disorders.suite101.com, Lichen Planus: A Common Skin Rash in Autoimmune Disorders, Elaine Moore, April 2007.
http://hcvadvocate.org, Extrahepatic Manifestations: Lichen Planus, Alan Franciscus, Hepatitis C Support Project, 2007.
Prabhu Smitha, Pavithran K, Sobhanadevi G, Lichen planus and hepatitis c virus (HCV) - Is there an association? A serological study of 65 cases, Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology, 2002.
www.aafp.org, Lichen Planus, Rajani Katta, MD, American Family Physician, 2007.
www.aocd.org, Lichen Planus, American Osteopathic College of Dermatology, 2007.
www.lichenplanus.com, What you Need to Know About Lichen Planus, Dr. Rajesh Shah, 2007.


Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)