Dali bi vitamin D mogao biti onaj sastojak koji nedostaje u HCV terapiji?

Vitamin DIako je približno 170 miliona ljudi širom svijeta inficirano sa hepatitisom C, trenutni tretman može pomoći samo približno polovici. Ipak, nova istraživanja sugeriraju kako bi uobičajeni vitamin mogao puno povećati učinkovitost tretmana hepatitisa C.

Prethodna istraživanja su dala dokaze koji upućuju na nedostatak vitamina D kod osoba sa kroničnim hepatitisom C. Ova povezanost je potaknula interes za odgovorom kako vitamin D može pomoći osobama sa virusnim hepatitisom. Iako dodatak hrani sa vitaminom D može spriječiti neke komplikacije kod uznapredovanog jetrenog oboljenja, dešifriranje ove uloge vitamina kod hepatitisa C je do sada bilo relativno ograničeno.

Približno 15% osoba inficiranih sa hepatitisom C imaju imunološki sistem koji je u mogućnosti eliminirati virus. Nažalost, preostalih 85% inficiranih sa hepatitisom C završavaju sa kroničnim oboljenjem. Ako virus hepatitisa C (HCV) nije iskorijenjen, on može napredovati do ozbiljnog oblika jetrenog oboljenja kao što je ciroza, rak jetre ili zatajenja jetre.

Kombinirana terapija

Iako su u prošlom desetljeću učinjeni veliki napori kod HCV tretmana, trenutni standard može pomoći približno 50% osoba inficiranih sa virusom. Standardna kombinirana terapija se sastoji od dva lijeka: pegilirani interferon i ribavirin.

Približno polovica osoba sa virusom nemaju odgovor na kombiniranu terapiju. Kao posljedica toga, farmaceutska industrija je dodijelila ogromna sredstva u svrhu poboljšanja ovog omjera. Uzimajući njihove upute iz uspješnog upravljanja tretmanom za HIV/AIDS, puno istraživača se fokusiralo na razvoj trećeg lijeka koji će kada se doda pegiliranom interferonu i ribavirinu kreirati visoko efikasnu trostruku terapiju za hepatitis C.

Vitamin D za trostruku terapiju

Na osnovi rezultata preliminarne studije u Izraelu, vitamin D može predstavljati najboljeg potencijalnog kandidata za treću supstancu koja bi obuhvatila trostruku terapiju za hepatitis C. Kao što je priopćeno 2009 na godišnjem sastanku AASLD, dodavanje dnavne doze vitamina D režimu pegiliranog interferona alfa 2 i ribavirina može povećati omjer odgovora na hepatitis C terapiju.

Prema vodećem istražitelju dr. Saif M. Abu-Mouch iz odjela za hepatologiju Hillel Yaffe medicinskog centra u Izraelu, „ova preliminarna studija potvrđuje dobrobit dodavanja vitamina D konvencionalnoj antivirusnoj terapiji kod pacijenata sa kroničnim hepatitisom C“. Detalji njegove studije:

  • bilo je prijavljeno 89 sudionika sa HCV
  • 58 pacijenata je primalo pegilirani interferon alfa 2b 1.5 ug/kg jednom tjedno i ribavirin 1000 do 2000mg dnevno (kontrolna grupa)
  • 31 pacijent je primao isti tretman plus Vitamin D 1000 do 4000 IU dnevno
  • do četvrtog tjedna tretmana, rapidni virološki odgovor je primjećen kod 44% pacijenata koji su primali vitamin D i 18% u kontrolnoj grupi
  • u dvanaestom tjednu tretmana 96% u grupi koja je primala vitamin D i 48% u kontrolnoj grupi je bilo negativno na HCV
Ako bi rezultati ove studije bili ekstrapolirani i primijenjeni na opću populaciju sa hepatitisom C, dodavanje vitamina D bi moglo skoro udvostručiti trenutni omjer uspjeha HCV antivirusne terapije. Kada su dodavani pegiliranom interferonu i ribavirinu, čak i rigorozno testirani lijekovi u razvoju nisu bili u mogućnosti postići omjer uspjeha od 96%. Zbog toga možemo očekivati kako ćemo vidjeti veće pokuse na ljudima koji bi istražili potencijal vitamina D kao sastojka koji nedostaje u trostrukoj terapiji za hepatitis C.


Reference:

http://www.associatedcontent.com/article/2364654/can_vitamin_d_treat_chronic_hepatitis.html?cat=70, Can Vitamin D Treat Chronic Hepatitis C Infection?, Kristie Leong, MD, Retrieved November 28, 2009, Associated Content, Inc., November 2009.
http://www.hcvadvocate.org/news/newsRev/2009/NewsRev-337.html#_Vitamin_D_Boosts, Vitamin D Boosts Treatment of Chronic Hepatitis C, Maryann Gromisch, RN, Retrieved November 28, 2009, hcvadvocate.org, November 2009.
http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2008/10/hepatitis_c_and_11.html, Caution: Hepatitis C and Vitamin D Deficiency, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved November 28, 2009, Natural Wellness, 2009.
http://www.medscape.com/viewarticle/711902, Vitamin D Has Benefits in Chronic HCV Infection, Megan Brooks, Retrieved November 28, 2009, Medscape LLC, 2009

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)