Četiri savjeta kako učiniti ugodan zrak zimi u zatvorenom prostoru

Sobne biljkeOtkrijte četiri savjeta koji mogu pomoći osobama sa hepatitisom C da izbjegnu oštećenje jetre od visoke koncentracije toksina koji se može naći u zatvorenim prostorijama za vrijeme zime.

Prema Agenciji za Zaštitu Okoline sve više znanstvenih dokaza ukazuje kako je zrak u zatvorenom prostoru više zagađen nego li zrak na otvorenom prostoru – čak i u najvećim industrijskim gradovima. Zbog toga što je zagađenje toksično za jetru, osobe sa hepatitisom C su posebno osjetljive na zagađeni zrak u zatvorenim prostorijama. Nadalje, vrijeme provedeno u zatvorenom prostoru za vrijeme zime povećava osjetljivost za osobe sa hepatitisom C na toksine.

U zavisnosti od zdravstvenog stanja svakog pojedinca, izlaganje ekološkim zagađivačima predstavlja različite stupnjeve rizika. Nažalost, osobe sa hepatitisom C su podložnije jetrenim oštećenjima od toksina iz okoline zbog toga što:

  • njihova jetra ne radi tako dobro pa toksini koji se uobičajeno prerade u jetri ostaju u tijelu duže nego što je to uobičajeno. Sa dužim zadržavanjem toksina u jetri, osobe sa hepatitisom C imaju veće šanse za nastanak oštećenja jetre od toksina.
  • kada toksini prouzroče oštećenje jetrenog tkiva, zdrava jetra se uobičajeno brzo obnovi. Ipak, onima koji već imaju oštećenje jetre od hepatitisa C će vjerojatnije trebati više vremena  za oporavak od ozljeda nastalih toksinima.

Primarni uzrok loše kvalitete zraka u zatvorenim prostorima kod kuće dolazi iz izvora koji su povezani sa oslobađanjem plinova ili čestica u zrak. Još jedan glavni krivac za zagađenje zraka u zatvorenom prostoru je neadekvatna ventilacija – ne dovođenje dovoljno vanjskog zraka za smanjenje štetnih plinova nastalih iz izvora u prostorijama i ne odvođenje istih van prostorija.

Domaćinstva sadrže više izvora zagađenja zraka uključujući:

  • Izvore sagorijevanja kao što je ulje, benzin, kerozin, ugljen i drvo
  • Dim od cigareta – i njegove toksične posljedice
  • Građevinski materijali i namještaj kao što je izolacija koja sadrži azbest i namještaj izrađen od određenih prešanih drvnih proizvoda
  • Sredstva za održavanje i čišćenje kuće
  • Uređaji za centralno grijanje i ovlaživanje

Kao rezultat pada vanjske temperature većina nas provodi veći dio vremena u zatvorenim prostorima. Zbog činjenice da su vrata i prozori uobičajeni čvrsto zatvoreni za vrijeme zime kako bi se sačuvala energija, koncentracija zagađenog zraka u zatvorenim prostorijama se za to vrijeme povećava. Zbog toga što su osobe sa hepatitisom C podložnije zagađenom zraku u zatvorenim prostorima, slijedeća četiri savjeta mogu pomoći minimiziranju udisanja toksina svakog dana:

Savjet 1: Biljke – Istraživači NASA su otkrili kako obične kućne biljke efikasno pročišćavaju zrak u letjelicama. Kućne biljke mogu odstraniti kemikalije koje su učestale u zraku kao što su formaldehid, benzen i karbon monoksid. Mirni ljiljan, bambus, palma, bršljan, krizantema, zlatni photos, leptir biljka, pauk biljka, Transvijerija trifascijata, agava, filodendron i gerber su među prvih deset biljaka koje pročišćavaju zrak.

Savjet 2: Lako hlapljivi organski sastojci su česti u bojama i poznati su kao toksini koji djeluju na pluća, jetru, bubrege i centralni nervni sistem. Ako planirate ponovno bojanje vaše sobe u toku zime, odaberite boje sa niskim nivoom hlapljivih organskih sastojaka.

Savjet 3: Zamijenite filtere u klima uređaju. Zamjenom standardnog filtera za zrak sa onim koji je obložen i elektrostatičan zaustavit će te dodatno zagađenje koje dolazi iz usijanog kompresiranog zraka. Stručnjaci sugeriraju upotrebu uređaja sa najučinkovitijom potrošnjom energije.

Savjet 4: Pažljivo odaberite sredstva za čišćenje. Poznato je kako sredstva za čišćenje sadržavaju neka od najopasnijih kemikalija. Iako nekoliko kompanija nude sredstva za čišćenje bez toksina, postoji više načina kako napraviti vlastita sigurna i efikasna sredstva za čišćenje.

Zbog toga što puno ljudi boravi u zatvorenim prostorima, zima je definitivno vrijeme kada osobe sa hepatitisom C moraju biti oprezne od zagađenja zraka u zatvorenim prostorima. Povećanje pritiska koje zagađenje u zatvorenim prostorima stavlja na jetru, najbolje se otklanja smanjenjem količine zagađivača u vašem prostoru. Jednostavni koraci kao što je ukrašavanje vašeg prostora sa nekoliko biljaka, korištenjem boja sa malom količinom lako hlapljivih sastojaka, stavljanjem novih filtera u sisteme grijanja i korištenjem sredstava za čišćenje bez toksina mogu poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima.

Reference:
http://www.care2.com/greenliving/simple-steps-to-clean-your-indoor-air.html, Simple Steps to Clean Your Indoor Air, Retrieved October 17, 2009, care2.com, 2009.
http://www.epa.gov/iaq/pubs/insidest.html, The Inside Story: A Guide to Indoor Air Quality, Retrieved October 17, 2009, United States Environmental Protection Agency, 2009.
http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2009/04/cleaning_safety.html, Cleaning Safety for Hepatitis C, Nicole Cutler, L.Ac., MTCM, Natural Wellness, 2009.
Paul, Nina L, Gina Pollichino, Living with Hepatitis C for Dummies, Wiley Publishing Inc., Hoboken, NJ, 2005; 158. 

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)