Daclatasvir i Asunaprevir postigli stalni virološki odgovor kod 78% osoba koje nisu prethodno imale odgovor

HCVBristol-Myers Squibb je objavio nove podatke iz faze II koji pokazuju kako je dvostruki režim istražnog NS5A inhibitora daclatasvira (DCV) i istražnog NS3 inhibitora proteaze asunaprevira (ASV), bez interferona ili ribavirina postigao visoki omjer stalnog virološkog odgovora 12 tjedana nakon tretmana (SVR12) kod pacijenata sa genotipom 1b hepatitis C virusa (HCV) a koji prethodno nisu imali odgovor na interferon alfa i ribavirin. U ovoj studiji dvostruki režim DCA/ASV je postigao SVR12 kod 78% (14/18 pacijenata sa genotipom 1b koji su uzimali asunaprevir dva puta dnevno i 65% (13/20) pacijenata sa genotipom 1b koji su uzimali asunaprevir jednom dnevno.

Ovi rezultati su predstavljeni na AASLD u Bostonu zajedno sa podacima iz iste studije o sigurnosti i efikasnosti četverostruke terapije sa DCV/ASV/alfa/RBV kod pretežno onih koji nisu imali odgovor na prethodnu terapiju (null responderi) sa genotipom 1a.

Kod pacijenata liječenih sa dvostrukim režimom DCV/ASV nije bilo ozbiljnih nuspojava povezanh sa studijskim lijekovima te nije bilo prekida zbog ozbiljnih nuspojava. Sveukupno, glavobolja je bila najučestalija nuspojava kod dvostrukog režima DCV/ASV.

„Mi i dalje vidimo značajne neispunjene potrebe za pristupima liječenju koje bi povećale omjer odgovora kod pacijenata sa hepatitisom C i genotipom 1b koji nisu imali odgovor na prethodnu terapiju dok trenutno raspoloživi tretman postiže mali omjer izlječenja od 30-40%,“ izjavio je Dr. Brian Daniels, stariji potpredsjednik globalnog razvoja i medicinskih djelatnosti Bristol-Myers Squibba. „Visoki omjer odgovora viđen u ovoj studiji sa daclatasvirom i asunaprevirom su ohrabrujući jer tražimo režim za hepatitis C bez interferona i ribavirina za teže lječivu populaciju.“

Daclatasvir je prvi kompleksni inhibitor replikacije koji se istražuje u kliničkim pokusima a trenutno je u fazi III kliničkog razvoja. Asunaprevir je oralni NS3 inhibitor proteaze u III fazi razvoja sa daclatasvirom. Dvostruki režim DCV/ASV je dio globalnog registracijskog programa a i registracijski program specifičan za Japan gdje većina HCV pacijenata ima genotip 1b.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)