Veterani imaju dvostruko veće šanse od infekcije hepatitisom C

HCVPribližno 3.2 miliona Amerikanaca ima kronični hepatitis C, potencijalno opasno oboljenje koje ako se ne liječi može tijekom vremena oštetiti jetra i dovest do ciroze, stvaranja ožiljaka ne jetrima i karcinoma jetara. Zatajenje jetara zbog hepatitisa C je vodeći uzročnik transplantacije u SAD.

Puno osoba sa kroničnim hepatitisom C ne znaju da ga imaju. Približno 70-80% novo inficiranih sa virusom nema simptoma. Kod puno osoba sa kroničnim hepatitisom C znakovi ili simptomi se ne moraju pojaviti godinama.

Među onima koji su neproporcionalno zahvaćeni sa kroničnim hepatitisom C je zajednica veterana, populacija koja ima dvostruko više šanse za infekciju kroničnim hepatitisom C nego li opća populacija. Veterani imaju povećani rizik zbog toga što mogu imati dodatne rizične faktore kao izlaganje krvi za vrijeme borbe ili cijepljenja zračnom injekcijom. Od šest miliona veterana koji su primali zdravstvenu njegu od Ureda za Veterane u 2010 godini, 165,005 je imalo dokaze o kroničnom hepatitisu C. Većina veterana sa ovim oboljenjem koja se liječi u sustavu brige za veterane je vjerojatno bila inficirana za vrijeme Vijetnamskog rata od 1964-1975 godine.

Veterani u koji su na skrbi u VA a kroničnim hepatitisom C imaju veći omjer povezanih oboljenja koja mogu komplicirati njihovo zdravlje. Puno veterana sa hepatitisom C već ima dokaze o cirozi, ožiljcima na jetrima a kod većine njih će se razviti ciroza tijekom idućih 20-30 godina. Zbog toga do ozbiljnih komplikacije kao što su jetrena oboljenja uobičajeno dolazi godinama nakon početne infekcije, povećanje smrtnih slučajeva vezanih za hepatitis C kod veterana se očekuje tijekom idućeg desetljeća.

Puno veterana također spada u tzv. „baby boomer“ generaciju tj. osoba rođenih između 1945-1965 godine, još jednoj grupi koja je nerazmjerno zastupljena sa ovim oboljenjem. Procjenjuje se kako je jedan od trideset „baby boomersa“ inficiran sa hepatitisom C a oni imaju pet puta veće šanse za infekciju nego li ostale odrasle osobe. Više od 2 miliona „baby boomersa“ u SAD je inficirano sa hepatitisom C. U stvari, Američki Centar za Kontrolu i Prevenciju Oboljenja (CDC) je nedavno izdao preporuku kako bi se sve osobe koje pripadaju „baby boomers“ generaciji trebale testirati na hepatitis C.

Kao dio napora za podizanje svjesnosti o kroničnom hepatitisu C, Merck je udružio snage sa American Liver Foundation i Grammy nagrađenim muzičarom Gregg Allman, Natalie Cole i Jon Secada u Tune In to Hep C kampanji. Tune In to Hep C je nacionalna javno-zdravstvena kampanja kreirana u cilju edukacije osoba o kroničnom hepatitisu C i važnosti poduzimanja akcije. Njihovo osobno iskustvo sa oboljenjem ih je inspiriralo da podijele priče, educiraju pacijente o oboljenju i ohrabre ostale da poduzmu idući korak. Allmanu je dijagnosticiran kronični hepatitis C 1999 godine, Cole 2008 godine a Secada je 2011 godine izgubio oca zbog komplikacija povezanih sa ovim oboljenjem. Zajedno, oni se nadaju kako će motivirati ostale da kažu prijateljima i obitelji o svojoj dijagnozi te da popričaju sa svojim liječnicima o mogućnostima liječenja.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)