Da li u Vašim multivitaminima treba biti željeza?

HCV FeKako bi izbjegli pogoršanje svojeg stanja, osobe sa kroničnim oboljenjem jetre bi trebale znati činjenice vezane za uzimanje multivitamina sa željezom.

Zasnovano na njihovoj sposobnosti da podržavaju zdravlje tijela, postoji puno razloga zbog kojih bi osoba sa kroničnim oboljenjem jetre uzimala multivitamin. Na prvi pogled, većina multivitamina izgleda slično. Ipak, pobliža inspekcija otkriva kako puno multivitamina sadržava željezo. Osima ako ne boluju od manjka željeza, osobe sa kroničnim jetrenim oboljenjem se savjetuju da provjere svoje multivitamine kako bi bili sigurni da ne sadrže željezo.

Pravilno izbalansirani multivitamini pomažu zdravlju opskrbljujući tijelo sa esencijalnim tvarima,štiteći stanice od oštećenja i jačajući važne sisteme u tijelu. Za sve osobe sa kroničnim oboljenjima kao što su kronična oboljenja jetara, multivitamini pomažu tijelu da se bolje suoči sa svakodnevnim stresom koji može pogoršati stanje.

Kao neophodan sastojak crvenih krvnih stanica, ljudi trebaju malu količinu željeza svaki dan. Ipak, količina željeza koju tijelo treba se uobičajeno zadovoljava hranom. Previše željeza može predstavljati opterećenje probavnom sistemu te biti toksično za jetru. Zbog toga stručnjaci upozoravaju kako bi dodatke prehrani koji sadrže željezo trebali uzimati samo osobe kod kojih je dijagnosticiran manjak željeza.

Anemija manjka željeza je uobičajena anemija, stanje u kojem tijelu nedostaju adekvatne zdrave krvne stanice. Crvene krvne stanice su potrebne za prijenos kisika do tjelesnog tkiva. Postoji nekoliko razloga zbog kojih osoba sa manjkom željeza može trebati nadomjestak sa željezom:
  • Ne dobiva dovoljno željeza iz hrane
  • Ne mogu apsorbirati željezo za vrijeme probave
  • Ima problem sa kroničnim krvarenjem
  • Boluje od trovanja olovom
Osobe sa tim poremećajima bi mogle imati koristi od 10-20mg dodatnog željeza koje se može naći u multivitaminima. Nažalost, svatko tko ne spada u jednu od ovih kategorija pomanjkanja željeza bi mogao imati neželjene učinke od dodatnog željeza – posebno osobe sa kroničnim oboljenjem jetre.

Ljudsko tijelo ima ograničenu sposobnost eliminacije viška željeza. Stručnjaci procjenjuju kako se samo 1-2mg željeza može izlučiti svaki dan. Kod zdravih osoba, prekomjerno željezo se nepravilno apsorbira te se izlučuje u stolici. Kod prisutnosti kroničnog oboljenja jetre postoji sklonost nakupljanja viška željeza u jetri. Nažalost, jetra je posebno podložna toksičnosti željeza. Za milione Amerikanaca koji žive sa kroničnim oboljenjem jetre, izbjegavanje nepotrebnog unosa željeza je ključni korak u održavanju zdravlja jetre:
  • Postoji sve više dokaza kako umjereno povećanje količine željeza može prouzročiti ili pogoršati ozljeđenje jetre kod prisutnosti alkoholnog oboljenja jetre i kroničnog hepatitisa C.
  • Otkriveno je kako preopterećenje željezom pogoršava prognozu kod alkoholnog oboljenja jetre i kroničnog hepatitisa C i smanjuje zadovoljavajući odgovor na liječenje.
  • Čini se kako su ožiljci na jetri i oštećenje jetrenih stanica direktno povezani sa sadržajem željeza u jetrenim stanicama.
Dnevno uzimanje multivitamina je jednostavan i razuman način za održavanje zdravlja, posebno koda se živi sa kroničnim oboljenjem. Ipak, većina osoba sa kroničnim oboljenjem jetre mora izbjegavati multivitamine koji sadržavaju željezo. Osim u slučaju kada je dokazan manjak željeza, uzimanje dopunskog željeza može lako pospješiti napredovanje i pogoršanje prognoze kod kroničnog oboljenja jetre.



Reference:

http://www.drugstore.com/ask/how-do-i-choose-an-adult-multivitamin/qxa1633, How do I choose an adult multivitamin?, Retrieved September 16, 2011, drugstore.com, inc., 2011.

http://www.hcvadvocate.org/hcsp/articles/Herrera.html, Cirrhosis in Chronic Hepatitis C Infection, Jorge L. Herrera, MD, Retrieved September 17, 2011, Hepatitis C Support Project, 2011.

http://www.hcvadvocate.org/hcsp/articles/RILEY.html, Preventive Care in Chronic Liver Diseases, Thomas R. Riley, Retrieved September 17, 2011, Hepatitis C Support Project, 2011.




LINK:
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)