Da li konzumacija kave predstavlja prednost kod hepatitisa C? (članak iz Hepatitis Central)

kavaZa osobe sa kroničnim oboljenjima, tvrdnje o dobrobitima kave i njezinim opasnostima su u biti isključile jedna drugu. Ipak, nova istraživanja u vezi kave i hepatitisa C idu u prilog oboljelima.

Osim vode, kava je najpopularniji napitak u svijetu. Dok najmanje polovica Amerikanaca pije jednu šalicu ili više dnevno, još uvijek nismo sigurni da li je konzumacija kave blagodat ili opasnost za naše zdravlje. Zbog toga što jetra mora obraditi sve što jedemo ili pijemo, osobe sa uznapredovanim jetrenim oboljenjem uzrokovanim kroničnim hepatitisom C moraju biti posebno oprezne u svezi bilo koje uobičajene konzumacije. Ipak, nova istraživanja pokazuju kako osobe sa kroničnim hepatitisom C mogu puno dobiti sa navikom konzumacije nekoliko šalica kave svaki dan.

Gorki napitak

Kada šalica crne, relativno jake kave bude konzumirana, nema sumnje kako gorčina dominira kao okus. Iako puno ljudi ne vodi brigu o gorčini koja preplavi nepca, kemijski sastojci odgovorni za gorak okus su često blagotvorni za jetru. Gorke supstance su poznate da pomažu jetri sa kroničnim hepatitisom C zbog toga što održavaju žučni mjehur i jetru slobodnim od nepoželjnih začepljenja tako što:
  • Stimulira žučni mjehur da oslobađa žuć za razgradnju masnoća
  • Stimulira detoksifikacijsku aktivnost u jetri
Zbog toga su puno prehrambenih proizvoda koji su namijenjeni podržavanju rada jetre te lijekova i biljki gorkog okusa. Kemičari u Njemačkoj i SAD vjeruju kako su identificirali kemikalije koje su većinski odgovorne za gorčinu kave. U njihovoj zajedničkoj studiji istraživači su otkrili kako dvije glavne kategorije sastojaka proizvedene za vrijeme procesa pečenja, laktoni klorogenične kiseline i fenilindan odgovorni za gorčinu kave. Oba sastojka su antioksidanti i nisu prisutni u zelenim, nepečenim zrnima kave.

Novo istraživanje

Tijekom proteklih nekoliko godina populacijske studije su pokazale kako je visoki nivo konzumacije kave povezan sa smanjenjem učestalosti jetrenih oboljenja. Ipak, izgleda kako sada dobrobit od kave imaju posebno osobe sa hepatitisom C.

Istraživanja objavljena od strane Neal Freedmana i njegovih kolega iz nacionalnog instituta za karcinom su istraživala povezanost između konzumacije kave i progresije jetrenog oboljenja kod osoba sa hepatitisom C. Kod 766 pojedinaca koji su imali fibrozu ili cirozu povezanu sa hepatitisom C (utvrđeno biopsijom jetre) i koji nisu imali odgovor na antivirusnu terapiju otkriveno je slijedeće:
  • U usporedbi sa osobama koje ne konzumiraju kavu, osobe koje su je konzumirale su imali značajnije zdraviju jetru što je potvrđeno sa nekoliko standardnih jetrenih testova.
  • Sudionici studije koji su konzumirali više od 3 šalice kave dnevno su imali do 53% smanjeni rizik od progresije obojenja jetre.
  • Učinak zaštite jetre pojačan dnevnom konzumacijom je bio smanjen kako se smanjivala količina šalica po danu.
Prema Freedmanu, „zbog velikog broja osoba sa HCV (hepatitisom C) važno je identificirati promjenjive rizične faktore povezane sa progresijom jetrenog oboljenja. Iako ne možemo potpuno isključiti moguću ulogu ostalih faktora zajedno sa konzumacijom kave, rezultati naše studije sugeriraju kako pacijenti koji konzumiraju puno kave imaju manji rizik od progresije jetrenog oboljenja.“

Razlog za oprez sa konzumacijom kave

Bazirano na Freedmanovom istraživanju, čini se logičnim da osobe sa hepatitisom C podvostruče unos kave. Ipak, kod kave treba razmotriti neke mjere opreza:
  • Kofein, glavni sastojak kave je blagi ovisni simulant sa kardiovaskularnim efektom kao što je povećani broj otkucaja srca, povećani krvni tlak i povremeno nepravilan rad srca.
  • Vjeruje se kako kava pojačava već postojeći gastritis ili gastrointestinalan čir
  • Kofein u kavi može uzrokovati nervozu, pojačane otkucaje srca, palpitaciju, nesanicu i razdražljivost.
  • Iako ne predstavlja značajan rizični faktor za osteoporozu, visoka doza kave može narušiti apsorpciju kalcija što slabi strukturu kostiju.
Osim mogućih gore navedenih nuspojava, visoki rizik od konzumacije kave je i u sastojcima koji joj se obično dodaju. Kako bi se smanjila gorčina kave, stvaranje laganog i slatkog napitka dovodi do sasvim novih rizika. Zbog dodavanja kalorija, masnoća i/ili umjetnih kemikalija, tučenog vrhnja, aromatiziranih sirupa, šećera, sukraloza i aspartama može doći do pogoršanja hepatitisa C.

Osobe sa hepatitisom C svakodnevno nauče nove stvari u vezi toga koje stvari koje oštećuju jetru bi trebale izbjegavati. Zbog toga je dobrodošlo znanje za oboljele od hepatitisa C kako više dnevnih šalica kave može spriječiti progresiju jetrenog oboljenja. Osim zdravstvenih uvjeta koji se mogu pogoršati kavom i aditivima koji smanjuju njenu gorčinu, većina osoba sa hepatitisom C ima razloga za prepustiti se užitku njihovog omiljenog jutarnjeg napitka.


Reference:

http://www.ehow.com/about_4572236_how-many-americans-drink-coffee.html, How Many Americans Drink Coffee?, Shelley Moore, Retrieved October 31, 2009, eHow, Inc., 2009.
http://www.haltctrial.org/overview.html, HALT-C Overview, Retrieved October 30, 2009, National Institutes of Health, 2009.
http://www.highlighthealth.com/food-and-nutrition/bitter-coffee-better-health/, Bitter Coffee, Better Health, Walter Jessen, Retrieved October 30, 2009, Highlihght Health, 2009.
http://www.hivandhepatitis.com/hep_c/news/2009/102309_a.html, Coffee Slows Progression of Liver Disease in Hepatitis C Patients with Advanced Fibrosis or Cirrhosis, Retrieved October 30, 2009, hivandhepatitis.com, October 2009.
http://www.liversupport.com/wordpress/2006/06/coffees-liver-benefits/, Coffee's Liver Benefits, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved October 30, 2009, Natural Wellness, 2009.
http://www.prodigalgardens.info/bitter%20herbs.htm, Bitter Herbs, Retrieved October 30, 2009, Prodigal Gardens, 2009.
http://www3.interscience.wiley.com/journal/122511224/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0, Coffee intake is associated with lower rates of liver disease progression in chronic hepatitis C, Neal D. Freeman, et al, Retrieved October 30, 2009, Hepatology, July 2009.



Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)