Bristol-Myers kupuje prava na lijeka za hepatitis C

Bristol-Myers SquibbBristol-Myers se složio izravno platiti 85 miliona dolara ZymoGenetics za prava na PEG-interferon lambada koji je trenutno u prvoj fazi studije. Bristol-Myers će platiti još 20 miliona $ za troškove licence ZymoGenetics u 2009 godini, objavila je u ponedjeljak kompanija.

Dugotrajni interferoni koji se uzimaju u tjednim injekcijama koje prodaje Schering-Plough i Roche su trenutno glavni oslonci za liječenje hepatitisa C ali ti lijekovi među ostalima proizvode nuspojave slične gripi i općenito se ne podnose dobro među pacijentima.

Rani podaci o PRG-interferonu lambada predstavljeni na jesenskoj konferenciji o hepatitisu C sugeriraju kako lijek može biti sigurniji i bolje podnošen nego li trenutno dugotrajni interferoni.

ZymoGenetics i Bristol-Myers će zajedno razvijati PEG-interferon lambada u SAD i Europi i obje kompanije će dijeliti troškove razvoja. ZymoGenetics kako može tražiti dodatno plaćanje od Bristol-Myers od ukupno 430 miliona $ na osnovi prethodno definiranog razvoja i regulacijske prekretnice za lijek hepatitisa C i 285 miliona $ od plaćenih prava na prodaju.

Ako se PRG-Interferon lambada može razviti za liječenje ostalih oboljenja, Bristol-Myers može platiti ZymoGenetics dodatnih 287 miliona $.

Iako su trenutno dugotrajni interferon i ribavirin standardi za liječenje pacijenata sa hepatitisom C, tržište lijekova se razvija sa razvojem novih i inovativnih lijekova od kompanija kao što su Vertex Pharmaceuticals, Pharmasset, Schering-Plough i InterMune.

Staviše, ZymoGenetics nije jedina kompanija koja želi razviti alternative trenutnim dugotrajnim interferonima. Human Genome Sciences je u sredini faze 3 studijskog programa Albuferon, dugo djelujući interferon koji se može davati dva puta mjesečno umjesto tjedno. Rezultati studije Albuferona se očekuju u ožujku.


Originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)