BMS lijekovi mogu izliječiti hepatitis C bez interferona

HCVBristol-Myers Squibb (BMS) je objavio podatke sa pokusa koji sugeriraju kako kombinirana terapija za hepatitis C sa lijekovima daclatasvir i asunaprevir ima potencijal za izlječenje pacijenata kod kojih nije uspjela prethodna terapija na osnovi pegiliranog interferona.

Faza II studije koja je objavljena u 19. Siječnja u New England Journal of Medicine je pokazala kako su dva direktno djelujuća antivirusna sastojka postigla stalan virološki odgovor nakon 12 tjedana tretmana.

Ako dodatni rezultati pokažu kako ovi odgovori mogu biti zadržani kroz 48 tjedana, ovaj režim će biti smatran kao lječiv.

Daclatasvir je prvi NS5A kompleksni ihibitor replikacije koji se istražuje u kliničkim pokusima a trenutno je u fazi III razvoja dok je asunaprevir kao NS3 inhibitor proteaze u UU fazi razvoja, izjavio je BMS.

Kombinirana potreba direktno djelujućih antivirusa može pružiti pacijentima oralnu alternativu trenutnom standardu sa injekcijama interferona alfa, izjavili su istraživači.

U međuvremenu, studija je također pokazala kako je četverostruka terapija sa dva BMS sastojka te pegiliranim interferonom alfa i ribavirinom postigla stalan virološki odgovor u dvanaestom tjednu.

Čak i sa nedavnim odobrenjem dva inhibitora proteaze, liječenja pacijenata sa hepatitisom C koji nisu imali odgovor na pegilrani interferon alfa i ribavirin ima ograničen uspjeh,“ izjavila je Anna Lok, vodeća istražiteljica sa University of Michigan Medical School.

„Zbog ovih visokih nedostignutih medicinskih potreba, postoji poterba za novim kombiniranim režimima koji mogu povećati omjer odgovora kod osoba koje nemaju odgovor na terapiju,“ dodala je.

Trenutno kombinirana terapija sa pegiliranim interferonom alfa i ribavirinom postiže stalan virološki odgovor kod 50-80% pacijenata – u zavisnosti od vrste hepatitis C virusa.

Ipak, raspoloživost oralnih inhibitora proteaze, posevno Vertexovog Inciveka (telaprevira) i Mercovog Victrelisa (boceprevir), je značajno podiglo omjer odgovora.

U popratnom uvodniku NEJM studije, Dr. Raymond Chung, direktor hepatologije sa Massachusetts General Hospital u Bostonu je opisao otkrića kao „ključni moment“ u liječenju hepatitisa C.

„Mi smo na pragu revolucije u liječenju“, izjavio je.LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)