Anemija i liječenje hepatitisa C

HCVU suprotnosti sa onim što se čini logičnim, istraživanje pokazuje kako anemija za vrijeme terapije hepatitisa C nije tako loša stvar.

Liječenje hepatitisa C se zasniva na lijekovima pegiliranom interferonu i ribavirinu, kombinaciji koja uzrokuje anemiju. Nuspojave od ovog tradicionalnog dueta za borbu protiv hepatitisa C se često krive za to što pacijenti prekidaju terapiju i zbog toga za neuspjeh u eliminaciji virusa iz tijela. Ipak, istraživači tvrde kako anemija, jedna od najučestalijih nuspojava lijekova za hepatitis C, može u stvari biti dobar pokazatelj kako će liječenje biti uspješno.

Sve do nedavno, standardna terapija za ovaj virus se sastojala od pegiliranog interferona i ribavirina – kombinacije koja je bila približno 50% efikasna kod osoba sa najučestalijim hepatitis C genotipom 1. Iako vjerojatno dramatično povećava omjer izlječenja hepatitisa C, zadnje dodavanje dva nova lijeka arsenalu lijekova za hepatitis C nije dovoljno dogo u opticaju da bi se pouzdano moglo navesti koliko su efikasni. Ipak, novi lijekovi (Incivek ili Victrelis) se moraju davati u kombinaciji sa pegiliranim interferonom i ribavirinom. Zbog toga, anemija kao posljedica liječenja hepatitisa C ostaje vidna zabrinutost.


O anemiji

Anemija se razvija od izuzetno niskog nivoa crvenih krvnih stanica ili hemoglobina. Ozbiljna anemija znači kako krv osobe ne može prenositi dovoljno kisika da bi se zadovoljile potrebe tjelesnog tkiva. Iako ostale supstance u krvi prenose kisik do tjelesnog tkiva, hemoglobin može nositi četiri puta više kisika kroz tijelo ngo li voa ili plazma.

Normalni, prosječni životni vijek crvenih krvnih stanica je od 90-120 dana. Nakon što se crvene krvne stanice istroše, slezena iz otklanja iz krvotoka. Kako bi nadomjestila one koje su otklonjene, nove krvne stanice se proizvode u koštanoj srži. Imati dovoljnu količinu hemoglobina kao nositelja kisika predstavlja ravnotežu između proizvodnje novih crvenih krvnih stanica i zamjene uništenih crvenih krvnih stanica. Kada je ova ravnoteža narušena, osoba razvije anemiju.


Anemija od lijekova za hepatitis C

Najmanje 20% osoba liječenih sa pegiliranim interferonom i ribavirinom dobije anemiju koja je potaknuta sa njima. Razlog je dvostruki:
  1. Ribavirin uzrokuje u zavisnosti od doze hemolitičku anemiju, kada se crvena krvna zrnca uništavaju brže nego li što tijelo može napraviti nove stanice.
  2. Interferon može pogoršati anemiju smanjujući proizvodnju novih crvenih krvnih stanica u koštanoj srži.
Anemija je jedna od klinički najznačajnijih nuspojava liječenja hepatitisa C. Simptomi anemije uključuju:
  • Nedostatak daha
  • Umor
  • Blijeda boja kože
  • Osjećaj hladnoće
  • Ubrzano kucanje srca
  • Depresija
  • Smanjenje kvalitete života

Ako ne prati pažljivo i liječi, hemolitička anemija može dovesti do žutila, tamnog urina, povećane slezene a u ozbiljnim slučajevima i do srčanog udara. Zbog toga što ova nuspojava može biti ozbiljna, postoji režim za liječenje anemije dok traje liječenje hepatitisa C. Općenito, prvi pristup je smanjenje doze ribavirina. Ako to nije dovoljno, daju se eritropoetinski lijekovi (erythropoiesis-stimulating agent - ESA) kao što su Procrit ili Epogen kako bi pojačali proizvodnju crvenih krvnih stanica.


Anemija je dobra stvar

Između straha od anemije za vrijeme liječenja i nelagode ili skeptičnosti zbog smanjenja doze ribavirina ili dodavanja drugog lijeka režimu liječenja, većina ljudi koji su na lijekovima za hepatitis C ne gleda na anemiju sa kao dobru stvar. Ipak, podaci objavljeni u studenom 2010 godine u izdanju žurnala Gastroenterology bi trebali promijeniti to mišljenje. Prema istraživačima, pacijenti sa hepatitisom C koji razviju anemiju za vrijeme liječenja sa pegiliranim interferonom i ribavirinom imaju veće šanse za postizanje stalnog virološkog odgovora (eliminacije virusa iz tijela) nego li oni kojih se ne pojavi anemija za vrijeme liječenja.

Nakon analize preko 3000 osoba koje su se liječile od hepatitisa C sa pegiliranim interferonom i ribavirinom, Mark Sulkowski i kolege su otkrili kako je ovo istina čak i kada je smanjena doza ribavirina ili je data ESA za smanjenje anemije. U stvari, omjer postizanja stalnog virološkog odgovora je bio veći kako je bila povećana ozbiljnost anemije.

Zbog toga što se čini kako su standardni lijekovi za liječenje hepatitisa C učinkovitiji kod pacijenata kod kojih nastane anemija kao nuspojava, pad nivoa hemoglobina ne izgleda toliko strašan. Posebno zbog toga što smanjenje doze ribavirina ili uzimanje ESA ne utječe negativno na uspjeh liječenja, postoji čak veća motivacija za njihovu primjenu koju liječnik treba pažljivo pratiti te završiti propisani režim lijekova za hepatitis C.


Reference:

http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085%2810%2901222-9/abstract,
Hepatitis C Virus Treatment-Related Anemia Is Associated With Higher Sustained Virologic Response Rate, Mark S. Sulkowski, et al, Retrieved August 7, 2011, Gastroenterology, November 2010.

http://www.hcvadvocate.org/hepatitis/factsheets_pdf/SEM_anemia_08.pdf, HCV Treatment Side Effect Management: Hemolytic Anemia, Alan Franciscus, Retrieved August 7, 2011, Hepatitis C Support Project, 2011.

http://www.hepatitis.va.gov/provider/reviews/treatment-side-effects.asp#SanemiaX, Interferon and Ribavirin Treatment Side Effects, Retrieved August 7, 2011, United States Department of Veteran Affairs, 2011.

http://www.hepfi.org/nnac/pdf/hepc_anemia.pdf, Hepatitis C Treatment and Anemia, Retrieved August 7, 2011, Hepatitis Foundation International, 2011.

http://www.hivandhepatitis.com/hepatitis-c/hepatitis-c-topics/hcv-side-effects/447-hcv-anemia-neutropenia/568-anemia-during-hepatitis-c-treatment-predicts-sustained-response-to-pegylated-interferonribavirin, Anemia During Hepatitis C Treatment Predicts Sustained Response to Pegylated Interferon/Ribavirin, Liz Highleyman, Retrieved August 7, 2011, hivandhepatitis.com, 2011.






Autorica članka:
Nicole Cutler


LINK
www.hepatitis-central.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)