Aspirin može smanjiti rizik od karcinoma jetara

aspirinPuno odraslih osoba uzima aspirin kao zaštitu od srčanih problema a nedavne studije sugeriraju kako bi on čak mogao pomoći u sprečavanju nekih oblika karcinoma.

Nova studija dodaje smanjenje rizika od razvoja karcinoma jetara ili umiranja od jetrenih oboljenja listi zaštitnih dobrobiti koje on može pružiti bez obzira koliko se često uzima.

Studija koja je objavljena 28 studenog u Journal of National Cancer Institute je istraživala više od 300,000 muškaraca i žena starosti između 50-71 godinu koji su bili uključeni u AARP studiju povezanu sa dijetom i prehranom. Sudionici su u prosjeku bili praćeni 10-12 godina te izvijestili o upotrebama aspirina i ne-aspirinskih ne-steroidnih anti-upalnih lijekova (NSAID) kroz period studije.

NSAID pripadaju klasi analgetika koji uključuju ibuprofen (Adil, Motrin), naproxen (Aleve) i one na recept kao što su Celebrex (celecoxib).

Istraživači su otkrili kako osobe koje su uzimale aspirin imale 41% manje šanse od razvoja karcinoma jetara zvanog i hepatocelularni karcinom (HCC) te su imali 45% manje šanse za smrti od kroničnog oboljenja jetara (chronic liver disease - CLD).

„Aspirin, posebno kada se isključivo uzima ili sa ostalim NSAID lijekovima je pokazao stalan zaštitni efekt povezan sa učestalošću HCC i CLD mortalitetom bez obzira na učestalost ili ekskluzivnost uzimanja,“ napisali su istraživači.

„Vidimo sve više dokaza koji sugeriraju kako uzimanje aspirina dugoročno spriječava razvoj neoliko oblika karcinoma (kod osoba koje uzimaju NSAID je dobrobit vezana uz srce),“ izjavio je za Medpage Today Dr. Boris Pasche, onkolog sa University of Alabama at Birmingham koji nije bio uključen u istraživanje.

U kolovozu studija koja je također bila objavljena u Journal of National Cancer Institute je otkrila kako su osobe koje su dnevno uzimale aspirin imale 16% manje šanse od smrti od karcinoma u usporedbi sa osobama koje nisu uzimale tablete. Cjelokupno smanjenje možemo dijelom pripisati 40% smanjenom riziku od karcinoma gastrointestinalnog trakta uključujući ezofagealni, trbušni i karcinoma debelog crijeva.

Nekoliko studija u ožujku u izdanju The Lancet je otkrilo zaštitu od karcinoma kod onih osoba koje uzimaju aspirine uključujući smanjeni rizik od razvoja karcinoma debelog crijeva, pluća i prostate te smanjenje rizika od širenja karcinoma kod osoba koje imaju nekoliko oblika ovog oboljenja.

Ipak, nije svaka studija otkrila koristi od dnevnog uzimanja aspirina. Studija objavljena u listopadu u žurnalu Circulation je otkrila kako osobe koje su već imale srčani udar a koje su uzimale NSAID su imale 30% više šanse od drugog srčanog udara ili smrti od srčanog oboljenja unutar jedne godine od srčanog udara, rizik koi se povećava tijekom vremena.

U popratnom uvodniku objavljenom u istom žurnalu, istraživači sa odjela za epidemiologiju i društvenu medicinu sa University of Ottawa u Kanadi su raspravljali kako bi trebalo biti više studija o tome kako aspirin može spriječiti karcinom jetara te da se istraživači trebaju nastaviti fokusirati na ostale dokazane strategije kao što su cjepiva za hepatitis B i C te smanjivanje pretilosti u upotrebe alkohola.

Prema National Cancer Institute, karcinom jetara pogađa skoro 29000 Amerikanaca svake godine te usmrti više od 20000 ljudi.
A prema procjenama Američkog Centra za kontrolu i prevenciju oboljenja (CDC), više od 30500 Amerikanaca umre od kroničnih oboljenja jetara svake godine.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)