Hepatocelularni karcinom: nemojte se oslanjati na aspirin, cijepite se i spriječite rak jetara

HCCHepatocelularni karcinom (HCC) je najučestaliji oblik karcinoma jetara kod ljudi a direktno je povezan sa infekcijama hepatitisom B i C ili cirozom jetara čiji uzročnik može biti i alkohol.

Za aspirin je nedavno utvrđena povezanost sa smanjenjem rizika od primarnog karcinoma jetara ali je hepatocelularni karcinom uglavnom povezan sa hepatitisom ili alkoholom u zemljama gdje je hepatitis endemsko oboljenje a u SAD gdje hepatitis nije endemsko oboljenje smatra se sekundarnim uzročnikom ovog oblika karcinoma jetara zajedno sa alkoholizmom te je primarni uzročnik metastaze što znači da se karcinom širi iz jednog izvora, u većini slučajeva iz debelog crijeva. U stvari, hepatitisu pripadajući tumor koji je povezan sa hepatocelularnim karcinomom je vrlo rijedak u SAD zbog toga što hepatitis nije u SAD endemsko oboljenje ali je u puno stranih zemalja.

Aspirin pokazuje obećavajuće rezultate u prevenciji svih oblika karcinoma zbog toga što je on ne-steroidni anti-upalni lijek (NSAID) te također i analgetik tj. smanjuje bol.

Ipak, najbolji način da se izbjegne hepatocelularni karcinom je cijepljenje za hepatitis zbog toga što su hepatitis i alkoholizam dva glavna uzročnika hepatocelularnog karcinoma koji se ponekad navodi i kao maligni hematom.

Dodatno, apstinencija od prekomjernog redovnog konzumiranja alkohola može pomoći u sprječavanju ovog karcinoma.

Sada kada smo ustanovili da je hepatocelularni karcinom najuobičajeniji oblik karcinoma jetara, možemo pričati o endemskim i ne-endemskim uzrocima.

Hepatitis nije endemski u SAD a u zemljama gdje nije endemski u većini slučajeva primarni uzročnik je metastaze u jetrima dok je u Kini gdje je hepatitis endemski većina uzroka hepatocelularnog karcinoma hepatitis.

Nemojte se zavaravati, jedini razlog zbog kojeg hepatitis nije endemski u SAD je zbog odličnog postotka cijepljenja. Cijepljenje kod odraslih osoba je u zaostatku ali cijepljenje među djecom je izvanredno.

Cjepivo za hepatitis B je odlično uključeno u program dječjeg cijepljenja a ovo je rezultiralo 96% smanjenjem učestalosti akutnog hepatitisa B kod djece i adolescenata sa 95% svih novih HBV infekcija koje se događaju među odraslim osobama i necijepljenim odraslim osobama sa faktorima rizičnog ponašanja kao što su seksualni partneri sa HBV infekcijom. Sa ovom grupom je potrebno više edukacije.

Grupe sa povećanim rizikom od hepatitisa B uključuju:

  • Sve adolescente
  • Stanovnike popravih ustanova sa dugotrajnim boravkom
  • Muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima
  • Heteroseksualne osobe sa više od jednim seksualnim partnerom kroz šest mjeseci
  • Seksualni partneri HBV pozitivnih osoba
  • Osobe kod kojih su nedavno dijagnosticirana ostala seksualno prenosiva oboljenja.
  • Intravenski ovisnici narkotika
  • Primatelji određenih krvnih proizvoda
  • Pacijenti koji primaju hemodijalizi i pacijenti sa bubrežnim oboljenjem koji trebaju dijalizu.
  • Zdravstveni i javni radnici koji su izloženi krvi
  • Osobe na međunarodnim putovanjima
  • Klijenti i osoblje institucija za osobe sa poteškoćama u razvoju
  • Imigranti/izbjeglice iz područja sa visokim stopom endemskog oboljenja hepatitisa B kao što su Azija, Pacifički otoci, Sub-Saharska Afrika, područje Amazone, istočna Europa i srednji Istok.
  • Stanovnici Azijskih i Pacifičkih otoka
  • Posvojena djeca iz zemalja gdje je hepatitis B endemski

Američki Centar za kontrolu i prevenciju oboljenja procjenjuje kako između 800,000 i 1.4 miliona osoba u SAD živi sa kroničnom hepatitis B infekcijom sa 3000 prijavljenih smrtnih slučajeva povezanih sa hepatitisom B. Brojka za hepatitis C je čak depresivnija. Postoji 2.7-3.9 miliona osoba koje žive u SAD sa hepatitis C infekcijom sa 12,000 prijavljenih smrtnih slučajeva povezanih sa hepatitisom C.

Rizični faktori za hepatocelularni karcinom uključuju:

  • Hepatitis B i C
  • Alkoholizam
  • Ciroza jetara
  • Hematokromatoza – bolest prekomjerne količine željeza
  • Aflatoksin – gljivica koja je jedna od najkancerogenijih supstanci poznatih čovjeku
  • Dijabetes tip 2 koji je povezan sa pretilošću.

Hepatitis B ili C su glavni uzročnici hepatocelularnog karcinoma, prevencija ove infekcije je ključ prevencije hepatocelularnog karcinoma. Cijepljenje u djetinjstvu protiv hepatitisa B može smanjiti rizik od karcinoma jetara u budućnosti a definitivno će smanjiti infekcije hepatitisom.

Kod pacijenata sa cirozom mora se izbjegavati konzumacija alkohola. Također, testiranje na hemokronatozu može imati zdravstvenu dobrobit za neke pacijente.

Prevencija je ključ, zbog toga ako kod vas postoji rizik, cijepite se a ako ne postoji rizik, svejedno se cijepite.


Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)