Antivirusni lijekovi mogu pomoći osobama sa dijabetesom i hepatitisom

HCVPacijenti sa hepatitisom C (HCV) koji primarno utječe na jetra se suočavaju sa većim šansama od dobivanja dijabetesa. Antivirusni lijekovi za HCV mogu poboljšati rezultate kod dijabetesa.

Prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju oboljenje (CDC), približno 3.2 miliona osoba u SAD ima kronični HCV. Neke studije pokazuju kako HCV može biti pokretač za dijabetes.

Istraživači u Tajvanu su nedavno otkrili kako osobe koje imaju HCV i dijabetes mogu smanjiti učestalost bubrežnih oboljenja, moždanog udara i srčanog udara ako uzimaju antivirusnu terapiju. „Testirajte se na hepatitis C kao dio sveukupne provjere.“

Dr. med. Chun-Ying Wu sa National Yang-Ming University zajedno sa Taichung Veterans General Hospital u Tajvanu je vodio studiju koja je analizirala podatke o osobama sa dijabetesom i HCV iz nacionalne baze podataka.

Istraživači su identificirali 1411 pacijenata koji su primili pegilirani interferon plus ribavirin te ostalih 1411 koji su imali dijabetes i HCV ali nisu primili antivirusnu terapiju. Također su procijenili medicinske informacije o 5644 pacijenata sa dijabetesom koji nisu imali HCV te stoga nisu primili HCV terapiju.

Interferon je protein koji je proizveden od strane imunološkog sistema a imenovan je tako jer ometa virusnu reprodukciju. Ribavirin nije efikasan protiv HCV kada se uzima samostalno ali podiže omjer izlječenja i smanjuje šanse od relapsa kada se uzima sa interferonom.

Nakon perioda praćenja od osam godina, istraživači su primijetili kako su pacijenti u grupi koja je bila pod tretmanom imala najbolje kod posljedica oblika oboljenja bubrega te kardiovaskularnih oboljenja.

Zadnji stadij bubrežnih oboljenja utječe na 1.1% liječenih pacijenata ali 9.3% neliječenih i 3.3% onih koji nemaju HCV infekciju.

Približno 3% liječenih pacijenata je imalo moždani udar dok je 5.3% neliječenih i 6% neinficiranih imalo moždani udar.

Srčani udar je bio manje učestao među liječenim sa 4.1% onih koji su imali ovu posljedicu u usporedbi sa 6.6% neliječenih i 7.4% neinficiranih.

Zbog toga što ova studija nije uključila pacijente koji su imali HCV ali nisu imali dijabetes, autori planiraju provesti još jednu studiju koja bi istražila da li će antivirusna terapija smanjiti bubrežne i kardiovaskularne posljedice kod ove populacije.

Dr. Wu je izjavio za Rx News, „za one koji imaju dijabetes i inficirani su sa HCV, sugeriramo da porazgovaraju sa svojim liječnicima o korisnosti antivirusne terapije i mogućnosti da smanje ozbiljne bubrežne i kardiovaskularne posljedice.“

US Preventive Services Task Force je izjavio kako mnogo ljudi nije svjesno da imaju HCV zbog toga što nemaju simptome. Organizacija preporučuje jednokratno testiranje za „baby boomes“ (osobe rođene između 1945-1965) te snažno podržava osobe koje su koristile narkotike u obliku injekcija ili su imali transfuziju krvi prije 1992 godine da se testiraju.

Studija je objavljena u prosinačkom izdanju Hepatolgy, žurnalu American Association for the Study of Liver Diseases.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)