Nigerija – 40 miliona ljudi ima hepatitis a možda to i ne zna

HBVPrema Society for Gastroenterology and Hepatology, najmanje 40 miliona Nigerijaca može imati tragove virusa hepatitisa.

Anketa provedena od strane Nigerijskog centra za kontrolu i prevenciju oboljenja uz podršku farmaceutske istraživačke firme Roche, uzela je uzorke krvi od 150 osoba iz zajednica u dva lokalna vladina područja u šest država.

Anketa je otkrila osobe koje su bile podvrgnute lokalnom obrezivanju imale 43% veće šanse za dobivanje hepatitisa B – većinom od nesterilne opreme.

Također je otkriveno kako je 17% imalo veće šanse za dobivanje virusa dok su dobivali plemenska obilježja, 15% za vrijeme transfuzije krvi, 13% za vrijeme ne sterilnih kirurških procedura i 11% za vrijeme piersinga.

Kod hepatitisa C, najučestaliji rizični faktor je kod 52% bio lokalno obrezivanje, 21% piersing i 19% nesterilna transfuzija krvi.

Ali neki stručnjaci bilježe zabrinjavajuće povećanje učestalosti, posebno među populacijom sa tercijarnom edukacijom zbog povećanja socijalnih poroka zbog toga što je uobičajena ruta prijenosa virusa seksualni kontakt i razmjena tjelesnih tekućina.

„Nažalost nije dano puno pažnje globalnoj kontroli hepatitisa posebno u Nigeriji usprkos tome što se teret hepatitisa rapidno povećava,“ izjavio je ministar zdravstva Onyebuchi Chukwu.

Također je govorio o radnoj grupi koja bi pomogla u razvoju nacionalnih smjernica za hepatitis.

Radna grupa je projektirala kako bi akcijski plan mogao koštati do 561 milion za nabavku proizvoda de pružanje anti-hepatitis usluga između slijedeće godine i 2015.

Novo predstavljeno petovalentno cjepivo (pet u jednom) nudi zaštitu od hepatitisa A i B ali ne i od hepatitisa C koji je odgovoran za najveći broj karcinoma jetara koji dolazi kao rezultat hepatitisa.

„Kada smo došli, bio ja alarmantni broj osoba koje smo vidjeli a koje su razvile kronični hepatitis B ili C,“ izjavio je službenik Roche-a koji je financirao anketu.

„Mnogo njih šeta uokolo sa time. Osjećaju se sasvim dobro sve do zadnjeg trenutka.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)