Androgen (muški spolni hormon) pojačava replikaciju hepatitis B virusa

hbvPrema istraživanju objavljenom u veljači u žurnalu Virology, androgen pojačava replikaciju hepatitis B virusa (HBV) čineći muškarce podložnijima virusu od žena.

„Naša studija nam omogućava da razumijemo nerazmjer HBV nosioca te zbog čega ovaj virus ima tendenciju da uzrokuje ozbiljnije oboljenje jetara kod muškaraca nego li kod žena,“ izjavio je glavni istražitelj James Ou sa University of Southern California.

Istraživači su otkrili kako ne postoji razlika u nivoima virusa kod pred-pubertetskih mužjaka i ženki miševa. Ipak, nakon puberteta nivo je kod mužjaka bio znatno veći nego li kod ženki, u nekim slučajevima i više nego dvostruko., izjavio je Ou.  Nakon toga je kastracijom muških miševa došlo do smanjenje viremije ali ubrizgavanjem androgena u kastrirane miševe je rezultiralo povećanjem viremije.

U trećem nizu eksperimenata istraživači su genetski uklonili androgene receptore poništavajući još jednom androgene efekte na hepatitis B replikaciju. Zatim su i još dublje istraživali otkrivajući elemente unutar HBV genoma koji su prepoznati kao androgeni receptori koji se aktiviraju u hostu a koji zatim genetsku virusnu ekspresiju i replikaciju.

Epidemiološke studije su pokazale kako muškarci imaju tri do sedam puta veće šanse da postanu HBV nosioci a muški HBV nosioci imaju veće šanse od razvitka karcinoma jetara (hepatocelularni karcinom) nego li ženski nosioci.

„Hepatitis B virus je jedan najvažniji ljudski patogen,“ izjavio je Ou. „približno 350 miliona osoba širom svijeta je kronično inficirano a približno milion ih umire svake godine.“

HBV se može prenijeti seksualnim putem kao i ne sterilnim iglama te perinatalno. U područjima gdje je virus endemski on se često prenosi među mlađom djecom. Prisutan je u krvi (uključujući menstrualnu krv), vaginalnim sekretima, slini, sjemenu, mlijeku za dojenje te u manjem opsegu u ostalim tjelesnim tekućinama. Za HBV je raspoloživo cjepivo.LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)