Koliko je pouzdano cijepljenje za hepatitis B kod osoba sa celijakijom?

hbvHVB cjepivo je uobičajeni efikasno protiv hepatitisa B (HBV) gdje samo 4-10% primatelja nema odgovor na standardnu imunizaciju. Neke studije sugeriraju kako osobe sa celijakijom mogu imati povećani rizik od otpornosti na HBV cjepivo u usporedbi sa općom populacijom.

Tim istraživača je nedavno istraživao problem pouzdanosti HBV cjepiva kod osoba sa celijakijom.

Studijski tim je uključivao Mohammad Rostami Nejad, Kamran Rostami, i Mohammad Reza Zali. Oni su na razne načine bili povezani sa istraživačkim centrom za gastroenterologiju i jetrena oboljenja na Shahid Beheshti University of Medical Sciences u Iranu i sa akutnom medicinom sa Dudley Group of Hospital u UK. Zajedno su pregledali podatke iz prethodnih studija.

Mogućnost odgovora na preinačeno cjepivo za HBV je povezano sa određenim genskim položajima. Na tim mjestima određeni HLA haplotipovi kao što su B8, DR3 i DQ2 su uobičajeni genetski markeri među non-responderima.

Zbog toga što HLA genotipovi imaju važnu ulogu u ne odgovoru na HBV cjepivo te zbog toga što 90-95% osoba sa celijakijom ima HLA-DQ2, celijakija može biti faktor u odgovoru na HBV cjepivo.

Za jednu studiju Ertekin i ostali u istraživačkom timu su dali HBV cjepivo prema standardnom rasporedu cijepljenja 52 djece sa celijakijom te još 20 koji su odgovarali po starosti i spolu.

Prosječna starost pacijenata sa celijakijom je bio 10.7 ± 4 godine (raspon 4-18 godina). Anti HBs titar je bio pozitivan kod 32 (61.5%) pacijenata a negativan kod 20 (38.5%) pacijenata dok su bili pozitivni kod 18 (90%) djece u kontrolnoj grupi (P>0.05). Pregledom je tim otkrio značajne razlike između negativnih anti-HBs titra, kliničke prezentacije celijakije i pridržavanja dijete kod pacijenata sa celijakijom (P < 0.05).

Sveukupno, 32 od 52 djece sa celijakijom je imalo pozitivan odgovor na HBV cjepivo. Ovo je bio značajno manji postotak nego li 18 od 20 odgovora kod kontrolnih osoba (P < 0.05).

Ertekin i ostali su zaključili kako značajno veći postotak djece sa celijakijom nije imalo odgovor na hepatitis B cjepivo u usporedbi sa kontrolnom grupom.

Oni su zaključili kako bi trebalo istražiti odgovor na HBV cjepivo  kod djece sa celijakijom te da bi za njih trebalo razviti drugačiji raspored cijepljenja. Sugerirali su kako djeca sa celijakijom koja se pridržavaju dijete bez glutena mogu imati bolji imunološki odgovor na HBV cjepivo.

Podaci se podudaraju sa prethodnim studijama koje potvrđuju otkrića kako djeca sa celijakijom nemaju odgovor na HBV cjepivo u značajno većem omjeru nego li zdrava djeca.

U stvari, istraživači su ukazali na sličnu studiju na odraslim osobama koja je pokazala da od 23 odrasle osobe sa celijakijom koje su završile potpuno HBV cijepljenje, 19 ih je testirano pozitivno na HBsAb a 13 nije uspjelo steći valjanu dugotrajnu imunizaciju.

Druga studija je dodatno utvrdila ovu povezanost između HLA i nepostojanja odgovora na HBV cjepivo. U toj studiji 34 od 153 pacijenata sa zadnjim stadijem bubrežnog oboljenja nije imalo odgovor na HBV cjepivo a HLA-DQ2 je pronađen skoro isključivo u grupi koja nije imala odgovor na cjepivo.

Dugi vremenski period od cijepljenja i testa na antitijela može biti jedan od razloga zbog kojeg čak i pacijenti sa celijakijom koji se pridržavaju dijete bez glutena imaju značajno smanjeni nivoa HBV antitijela nakon cijepljenja. Zbog toga, trenutne upute preporučaju ponovno cijepljenje pacijenata sa celijakijom jednom kada uspostave pouzdanu dijetu bez glutena.

Ova studija nije bila dizajnirana za procjenjivanje prisutnosti HLA-DQ2 i HLA-DQ8 u grupama. Zbog toga bi buduće studije koje procjenjuju HLA haplo-tipove trebale tražiti opise HLA tipova kod odgovora na HBV cjepivo.

Dokazi upućuju kako rano dijagnosticiranje celijakije i liječenje sa dijetom bez glutena može povećati sveukupni postotak pacijenata sa povoljnim odgovorom na HBV cjepivo.

Liječenje celijakije sa striktnom dijetom bez glutena ima pozitivnu ulogu u razvoju memorije antitijela.

Tim koji je recenzirao naglasio je kako visoka prevalencija celijakije kod opće populacije i manjak odgovora na HBV cjepivo kod ne liječenih pacijenata poziva na rutinsku procjenu kod pacijenata sa celijakijom koji primaju HBV cjepivo.

Na kraju, tim koji je recenzirao je zabilježio kako ne postojanje odgovora na HBV cjepivo može ukazivati na nedijagnosticiranu celijakiju ili ne pridržavanje dijete bez glutena.



LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)