AASLD – Prema studiji, mlijeko čička (silymarin) nema medicinske koristi

silymarinNova studija je otkrila kako ekstrakt mlijeka čička (silymarin), biljna dopuna hrani koja je popularna među pacijentima sa kroničnim oboljenjem jetre, nema koristi za pacijente sa hepatitisom C.

U nasumičnom multicentralnom pokusu, mlijeko čička – botanički sastojak silymarin – nije pobijedio placebo pri rezultatima testa poboljšanja funkcije jetre.

„Studija nije bila u mogućnosti dokumentirati specifičnu efikasnost kod hepatitis C virusa,“ izjavio je dr. Henry Bodenheimer, hepatolog pri Beth Israel Medical Center koji je predsjedavao odboru za praćenje sigurnosti studijskih podataka.

„Mlijeko čička se također koristi u više oblika za jetrena oboljenja ali nije često bio sistematski studiran,“ dodao je dr. Bodenheimer u mailu za Reuters Health.

Dr. Michael Fried sa University of North Carolina at Chapel Hill koji je vodio studiju predstavio je rezultate na AASLD.

Pacijenti uzimaju silymarin kao alternativu ili kao dodatak konvencionalnoj HCV terapiji a on može biti toksičan i ima ograničeni učinak, izjavio je dr. Bodenheimer.

Sukladno tome, tim dr, Frieda je ograničio studiju na 154 pacijenta sa hepatitisom C koji nisu imali odgovor na interferonsku terapiju. Pacijenti su također imali serumski nivo alanin aminotransferaza (ALT) veći od 65 IU/L sa srednjom vrijednosti od 106 IU/L. Normalni nivo je 45 IU/L, napisao je tim dr. Frieda.

Istraživači su nasumično raspodijelili pacijente na jednu od tri grupe od kojih su dvije uzele visoke doze silymarina u standardiziranom obliku od 420mg ili 700mg tri puta dnevno. Treća grupa je uzela placebo.

Doze silymarina u ovoj studiji su bile 4.5-7.5 puta veće nego li uobičajene, izjavili su istraživači u svome sažetku za predavanje. Odabrane doze su bile zasnovan na rezultatima nanije faze I studije.

Od 138 pacijenata koji su završili 24 tjednu studiju, 90% ih je bilo u mogućnosti da se pridržavaju najmanje 80% režima uzimanja tableta. Usprkos pridržavanju režima uzimanja tableta, srednja vrijednost pada ALT nje bila značajno različita između ove tri grupe. A samo dva pacijenta u svakoj grupi su zadovoljila primarni cilj, ili normalizaciju ALT ili pad od najmanje 50% od polazne vrijednosti.

Silymarin je polifenol flavonoid koji je (in vitro) antioksidant i anti-upalni sastojak. Njegova farmakokinetika u ovoj studiji i njezini učinci na RNA hepatitis C virusa još nisu objavljeni.

„Prema mojem iskustvu, upotreba ovog sastojka je kod pacijenta više potaknuta nego li propisan od strane liječnika,“ izjavio je dr. Bodenheimer.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)