12-16 miliona stanovnika Vijetnama inficirano sa hepatitisom B

hepatitis BVijetnamska udruga za studiranje jetrenih oboljenja je nedavno procijenila kako je 15-20% populacije u Vijetnamu (12-16 miliona) inficirano sa virusom hepatitisa B (HBV).
U izvještaju udruge objavljenom 4. Rujna prikazano je kako 4-5 miliona stanovnika Vijetnama inficirano sa HBV boluje od ciroze jetre ili karcinoma jetre.

Hepatitis B je najučestaliji oblik hepatitisa u svijetu. HBV se primarno prenosi preko transfuzije krvi, intravenske upotrebe narkotika, tetoviranja i akupunkture sa kontaminiranim iglama. Virus se također u većini slučajeva prenosi seksualnim kontaktom.

HBV može prouzročiti kroničnu upalu jetre koja dovodi do ciroze, karcinoma jetre i ostalih komplikacija.

Udruga također procjenjuje kako 5% populacije ima cirozu jetre, degenerativno stanje primarno prouzročeno hepatitisom B, hepatitisom C i autoimunim oboljenjima. Također može biti prouzročeno kroničnim alkoholizmom.

Liječnici kao prevenciju infekcije preporučuju izbjegavanje dijeljenja igala sa korisnicima narkotika, tetoviranje, seks bez zaštite i zloupotrebu alkohola. Cijepljenje je sigurna i efikasna metoda zaštite protiv hepatitisa B.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)