Zbog pogrešne ponovne upotrebe inzulinske olovke više od 700 veterana je možda inficirano sa HIV, hepatitisom B i C

HBV HCVPrema bolničkoj izjavi i objavljenim izvješćima, više od 700 pacijenata iz Buffalo Veterans Administration Center je možda izloženo HIV, hepatitisu B ili C zbog slučajne ponovne upotrebe inzulinskih olovaka.

Nadležna tijela su izjavila kako postoji „vrlo mali rizik“ za dijabetičare koji su mogli biti izloženi prilikom ponovne upotrebe inzulinskih olovaka (ali ne i igala) u periodu od listopada 2010 i studenog 2012 godine.

U bolničkom memorandumu je navedeno kako je problem otkriven rutinskom farmaceutskom inspekcijom prošlog studenog.

U izjavi za Associated Press, glasnogovornica bolnice Evangeline Conley je izjavila kako je bolnica nedavno otkrila kako u nekim slučajevima inzulinska olovka nije bila označena za individualne pacijente. Nadodala je da „iako su inzulinske olovke bile uvijek mijenjane, inzulinska olovka je možda bila upotrebljavana na više od jednom pacijentu.

Izjavila je da čim je to otkriveno, bolnica je poduzela hitne mjere kako bi osigurala da se inzulinske olovke upotrebljavaju prema farmaceutskim uputama.

Inzulinske olovke koje se koriste od strane dijabetičara za ubrizgavanje inzulina mogu se upotrebljavati jednokratno ili višekratno sa zamjenjivim iglama i punjenjima.

Ali prema Institute for Safe Medication Practices čak i olovke za višekratnu upotrebu se ne bi trebale upotrebljavati na više pacijenata.

Nakon što je vidio memorandum republikanski kongresmen Chris Collins koji predstavlja Buffalo područje je izjavio kako je razgovarao sa Dr. Robert A. Petzel, pomoćnikom ministra za zdravstvo pri odjelu za veterane. On je izrazio mišljenje kako postoje vrlo, vrlo male šanse za prenošenje infekcije ali nije nemoguće te se zbog toga provodi testiranje svih.

Collins je izjavio kako čak i sa novom iglom može doći do kontaminacije ako dođe do povratka tjelesne tekućine nazad u inzulinsku olovku.

Bolnica za veterane je ponudila besplatno testiranje kako bi isključila bilo kakve infekcije.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)