NICE je izdala prijedlog uputa za dijagnosticiranje i liječenje hepatitisa B

HBVAgencija za ograničavanje troškova u UK, National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) je izdala prijedlog uputa za dijagnosticiranje i liječenje kroničnog hepatitisa B kod djece, mlađih osoba i odraslih osoba objašnjavajući kako su samo pegilirani interferon i nukleozidi ili nukleotidi analozi odobreni od strane National Health Service (NHS).

Upute koje su za konzultaciju objavljene 17 siječnja 2013 godine također napominju da iako je napravljen značajan progres kod liječenja kroničnog hepatitisa B, postoji anegdotalan dokaz velikog raspona kod prakse propisivanja u vezi početnog odabira lijekova i trajanja terapije.

NICE upute se odnose na:

  • Kada se trebaju procijeniti djeca, mlađe osobe i odrasle osobe sa kroničnim hepatitisom B
  • Kriterij za ponudu antivirusnog tretmana; efikasnost, sigurnost i isplativost trenutno raspoloživih tretmana
  • Odabir prve terapije; što uraditi kod neuspjeha tretmana i otpornosti na lijek
  • Da li postoji potreba za kombiniranom terapijom
  • Kada je moguće zaustaviti tretman, praćenje odgovora na tretman, ozbiljnost fibroze i razvoj primarnog karcinoma jetara.

Među antivirusnim tretmanima za hepatitis B koji su bili predmet NICE procjene su:


Prijavljena učestalost kroničnog hepatitisa B u UK je velikom porastu, od 435 novih slučajeva 1990 godine do 1151 slučaj 2003 godine. Ipak, prava učestalost oboljenja je vjerojatno podcijenjena zbog toga što prve godine nakon infekcije često ima vrlo malo simptoma ili ih uopće nema. Broj osoba u UK je približno 360,000 a procjenjuje se da se više od 6500 osoba sa kroničnim hepatitisom B nastani svake godine u UK.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)